La pandèmia ha tingut un gran impacte en l’àmbit de treball de les dones a Barcelona, tant en la incidència de la covid-19 com en la càrrega de treball. De fet, els brots han afectat especialment activitats econòmiques molt feminitzades, com la sanitat o els serveis socials, que concentren el 75 % dels brots amb afectació laboral. Són dades de l’informe anual sobre condicions d’ocupació i salut que realitza l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

A més, a la ciutat les dones representen el 60 % dels casos de covid-19 de persones que van treballar presencialment el 2020. L’informe de l’ASPB té en compte tant el treball remunerat com el treball de cura i domèstic no remunerat. En aquest sentit, la major part de les persones a qui s’ha reconegut la causa laboral de la infecció per covid-19 són les que treballaven en la cura de persones en les activitats sanitàries. De les que ho feien en l’assistència en residències només se n’ha reconegut un 1,8 % i en cap cas les que tenien cura de persones en l’àmbit domiciliari.

Augment d’hores de feina durant el confinament

D’altra banda, els resultats de l’informe suggereixen que les dones són les que més van augmentar les hores de feina durant el confinament. Segons dades de l’Enquesta sobre els usos del temps i el confinament del 2020 del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona el 37,6 % de les dones van augmentar les hores de treball remunerat (davant del 29,6 % dels homes). No obstant això, un 27,2 % de les dones les van reduir respecte a un 12,7 % dels homes, cosa que podria estar relacionada amb l’increment d’expedients de regulació d’ocupació per disminució de jornada.

Menys lesions o malalties professionals

Entre les dades del 2020 destaca que es van reduir les lesions per accident de treball, malalties professionals i malalties relacionades amb el treball. Això és així perquè menys persones van estar exposades a riscos laborals, bé sigui perquè estaven aturades, en algun procés de regulació d’ocupació o teletreballant. La major reducció s’ha produït en les malalties racionades amb el treball notificades a l’ASPB, que han baixat més d’un 60 %.

Tot i això, els trastorns mentals de tipus ansiós i depressiu, habitualment més freqüents en les dones, són els que menys han disminuït i els que més s’han declarat.

Comparteix a: