La ciutat de Barcelona té actualment 13 dipòsits soterrats de regulació de les aigües pluvials amb una capacitat total aproximada de 500.000 metres cúbics, l’equivalent a unes 200 piscines olímpiques. Situacions de tempestes puntualment intenses, com les que es preveuen per a aquesta nit i matinada, posen en marxa aquestes infraestructures, especialment preparades per tal de gestionar l’arribada sobtada d’aigua.

A banda d’un manteniment exhaustiu previ de tots els sistemes, sensors i dipòsits, el personal del centre de control és clau a l’hora d’afrontar l’episodi. El centre de control és el punt on es fa el seguiment de la xarxa i on es vigila que tot funcioni correctament.

La vigilància es reforça per la previsió de pluges, i durant l’episodi segueix de ben a prop l’evolució de les precipitacions, els nivells de la xarxa de clavegueram, el funcionament dels dipòsits i de tot el sistema. La coordinació és total amb els serveis de Protecció Civil com bombers o Guàrdia Urbana, per tal de minimitzar i atendre totes les possibles incidències que puguin afectar la ciutat. Tot plegat s’engloba dins del Pla d’emergències municipal de la ciutat de Barcelona.

Gustavo Ramon és director d’Operacions de BCASA, l’empresa municipal que s’ocupa del cicle de l’aigua. Aquest dimarts ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ el funcionament i la gestió d’aquestes grans infraestructures.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a