Primeres passes per renovar i actualitzar el Parc de la Trinitat, al barri de la Trinitat Vella, a les necessitats actuals i futures. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la inversió de 100.000 euros, inclosos al Pla de barris, per elaborar el pla estratègic d’aquesta àrea verda, ubicada al mig del nus de la Trinitat.
La redacció d’aquest full de ruta per remodelar el Parc de la Trinitat es preveu fer durant el 2026 i també vol comptar amb la participació dels veïns. Aquesta mesura s’ha fet pública al consell de barri de la Trinitat Vella, celebrat dimarts, 5 de novembre. El Parc de la Trinitat, inaugurat als anys 90 i amb una extensió de set hectàrees, ja s’ha arranjat aquest any amb una inversió d’1,3 milions d’euros.
Analitzar com està el parc i planificar què es vol
En la trobada amb els veïns, des de la direcció de planificació estratègica de Parcs i Jardins, Izaskun Martí, ha definit què és el pla estratègic sobre el parc. Segons ha explicat, consisteix a fer una anàlisi i diagnosi del parc i establir els objectius per als propers anys a mig termini. Per això, caldrà fer un inventari de tots els elements que hi ha al parc, tant estructurals com de zona verda, recuperar documentació i analitzar quins usos se’n fan. Amb aquesta base, al pla director també s’haurà de fer una proposta de millora.
Segons la direcció de planificació estratègica de Parcs i Jardins, el 2025 està prevista la redacció del plec tècnic i contractació de pla i, el 2026, l’elaboració del pla estratègic. Queda pendent per determinar exactament quina durada tindrà cada procés.
Els veïns lamenten que les millores arribaran tard
Aquest pla director també té previst tenir en compte l’opinió dels veïns de la Trinitat Vella perquè proposin com volen que sigui els propers anys aquesta àrea verda. Segons el veïnat, l’espai es troba molt degradat i necessita actuacions més immediates. No els convenç tampoc que no hi hagi una data més concreta sobre l’elaboració d’aquest pla més global. Segons Paco Florez, de Trinitat Uneix, sense data concreta per començar l’estudi, es queda endarrerit.
A la ciutat s’ha fet 4 plans estratègics de parcs
Segons la direcció de planificació estratègica de Parcs i Jardins, la redacció d’un pla director és necessària i no és el primer cop que es fa. El primer que es va fer, del 2018 i 2022, és el del Park Güell; però també en té el Parc de la Ciutadella, el Parc del Castell de l’Oreneta i s’està licitant el del parc de Montjuïc (zona centenari del 1929). En aquest sentit, la regidora de Sant Andreu ha reivindicat que el pla director del Parc de la Trinitat servirà per tenir aquesta visió “de ser parc de ciutat”.