Un equip científic ha aconseguit crear una nova eina d’intel·ligència artificial que permet visualitzar imatges amb precisió nanomètrica i que ajuda a detectar les fases primerenques del càncer a l’interior de les cèl·lules i diferenciar les canceroses de les normals. La investigació l’han feta conjuntament científics del Centre de Regulació Genòmica, de la Universitat del País Basc, el Donostia International Physics Center i la Fundació Biofísica Bizkaia. Aquesta nova eina, segons els especialistes, obre una via per desenvolupar noves tècniques de diagnòstic i estratègies de seguiment de malalties.

Una eina que escaneja imatges d’alta resolució

La nova eina, anomenada AINU (AI of the NUcleus), escaneja imatges a través d’una tècnica especial de microscòpia —anomenada Storm— que permet visualitzar les cèl·lules amb una resolució nanomètrica. Un nanòmetre equival a una milmilionèsima part d’un metre. Els experts expliquen que per exemple, un cabell humà, té una amplada de 10.000 nanòmetres. Aquesta eina permet visualitzar l’estructura interior de cèl·lules de 20 nm, 5.000 vegades més petites que un pèl i impossibles d’analitzar amb els mètodes tradicionals.

Imatge: Zhong Limei

Només en laboratoris especialitzats

Ara bé, encara caldrà esperar per poder implementar aquesta tècnica a l’entorn clínic. De moment, aquestes imatges només es poden obtenir en laboratoris de recerca biomèdica i, segons els experts, implementar-la és “una inversió important en equips i formació”. També expliquen que les imatges Storm analitzen poques cèl·lules a la vegada i que això encara pot ser una limitació per als metges a l’hora de poder detectar i fer seguiment d’una malaltia.