Si busquem al diccionari el significat de la paraula “altruisme”, ens trobem que és la disposició a actuar a favor de les necessitats d’altres persones sense expectativa de rebre res a canvi. I, si abans de tancar el diccionari, fem un volt per altres lletres com la erra, i topem amb la paraula “rècord“, descobrirem que és el resultat oficial d’un esportista o d’un equip que supera tots els anteriors del mateix gènere i en condicions idèntiques. Lluny de voler que això s’assembli a una juguesca als mots encreuats, aquestes dues paraules defineixen bé la Teresa Orquín, una veïna de Sants que acumula més de 250 donacions de sang, plasma i plaquetes.

Hem acompanyat la Teresa en la seva darrera donació al punt que el Banc de Sang i Teixits té habilitat a l’Hospital Clínic, equip amb qui ja ha establert una relació de familiaritat. Ha explicat a betevé que quan era adolescent recorda que la seva mare, que havia patit hepatitis —malaltia incompatible per a la donació de sang—, es lamentava que “mai no podria donar sang”. Aquesta circumstància va empènyer la Teresa a fer-ho tan bon punt va complir la majoria d’edat, el 1968.

“Sé que puc ajudar a fer una transfusió”

Des de llavors, aquesta donant de sang, plasma i plaquetes no ha fallat mai a la cita. “Sé que amb aquestes bosses poden ajudar a fer una transfusió a algú que hagi tingut un accident de cotxe o un trasplantament del que sigui”, explica. I afegeix: “Això em fa sentir bé.”

Com que és dona, només pot fer donacions tres cops l’any —els homes ho poden fer fins a quatre vegades—, però, des de la pandèmia, ha incorporat a la rutina les donacions de plaquetes, que fa cada 15 dies.

250 donacions, un rècord a Catalunya

És així com fa uns dies, a l’Hospital Clínic, el Banc de Sang i Teixits li va confirmar que és “la persona de tot Catalunya que ha donat més vegades, fins i tot, superant els homes”, ja que ha fet més de 250 donacions.

Es podria dir que la Teresa ha teixit una vida al voltant d’aquestes donacions. Primer, perquè va conèixer la seva parella en una donació i, després, perquè plegats donaven sang, plasma i plaquetes el dissabte com una activitat compartida més. La seva parella ha superat els 70 anys i ja no pot donar.

Amb tot, la Teresa té una preocupació relacionada amb l’edat: “Si tinc 64 anys, ja em queden poques donacions, llavors, si la gent jove no fa donacions, el dia que en necessitem, què passarà?

Relleu generacional, gota a gota

De mica en mica s’omple la pica, que diu l’expressió. I és així com es va completant el relleu generacional de nous donants que s’hi incorporen. En l’estona que hem acompanyat la Teresa al Clínic en la darrera donació, hi han aparegut dos donants nous: “Quan veus gent jove te n’alegres molt, fa molta il·lusió”, explica ella.

I es refereix, per exemple, a la Carla Arroyo, nova donant de sang. Explica que s’ha animat a donar-ne: “És una cosa que hem de fer els joves perquè no la tenim incorporada“. Però tothom que dona sang, plasma o plaquetes té un motiu personal associat a algú. I la Carla té al pensament el seu pare, que és mort: “Donant sang sento que hauré pogut ajudar a una altra persona. Encara que ja no pugui ser el meu pare, em fa molta il·lusió.”

Qui pot donar sang?

Poden donar sang totes les persones sanes que tinguin entre 18 i 70 anys i que pesin més de 50 kg. En el cas de les dones, les embarassades en queden excloses.

Les persones que mai no hagin donat sang i tinguin dubtes poden enviar un whatsapp al telèfon 677 071 756, un missatge a les xarxes socials @donarsang o trucar al 93 557 35 66. També hi ha un correu electrònic disponible: atencioaldonant@bst.cat.

Comparteix a: