El primer objectiu era posposar el desallotjament. I l'han aconseguit. Almenys, una setmana. Ara en tenen un altre, potser més difícil: arribar a un acord amb la propietat perquè els deixi quedar-se més temps. Ara bé, si en 48 hores no hi ha cap avenç, la jutgessa ja els ha avisat que l'orde de desnonament tirarà endavant. MONTSE MILÀ, membre de l'AV Poblenou "Nosaltres en aquest temps i com més aviat millor hem de connectar amb la propietat per saber quina urgència tenen a desallotjar. En funció del que la propietat digui doncs a llavors la jutgessa donarà més o menys temps." Dins la fàbrica hi viuen unes 300 persones en unes condicions de salubritat pèssimes. La gran majoria són immigrants. Sobretot, subsaharians que en els darrers anys han anat passant d'una nau a un altra, sempre carregant la ferralla que recullen al carrer. De fet, dins d'aquesta antiga fàbrica s'hi acumulen tones i més tones de ferro. Per això demanen temps per poder moure tot el que tenen. KHERABA DRAME "Com portarem més o menys 17 tones de material. Com podem plegar-ho així perquè hi ha pressa perquè nosaltres marxem d'aquí?" Teòricament, avui era el dia que els havien de fer fora de la nau. Per això, des de primera hora veïns de Sant Martí s'han concentrat a les portes de la nau per intentar frenar el desallotjament. Fins i tot, un grup ha decidit calmar els nervis amb música. Un esforç que al final ha donat resultats. "Toda la movida ha dado su fruto y seguimos aquí." Tot i això, si finalment no arriben a cap acord amb els propietaris i els desallotgen, l'Ajuntament té a punt els equips d'assistència social. EDUARD FREIXEDES, regidor de Sant Martí "El que estem fent és habilitar tot el dispositiu social perquè el desallotjament es pugui fer amb les màximes garanties per als qui hi viuen a dins." Per les entitats de Sant Martí, tot això no és més que un pegat. Demanen que d'una vegada per totes l'Ajuntament doni una solució per als centenars de subsaharians que malviuen recollint ferralla.

L’advocada que porta el cas ha explicat a BTVNotícies que no és el primer cop que es desallotja la nau industrial. Fa uns mesos el propietari ja va denunciar que la propietat havia estat ocupada. Un cop buida van arribar les prop de 300 persones que hi viuen actualment. El propietari hauria tornat a denunciar i va dir al jutge que els ocupants eren els mateixos que mesos abans havien estat expulsats. La jutge n’hauria ordenat el desallotjament per la via urgent. El que es vol aconseguir és que s’obri un nou procés judicial atès que els nous ocupants no han estat mai citats a declarar.

Juntament amb els advocats hi ha també diversos representants d’entitats veïnals del Poblenou que durant el cap de setmana han donat suport als afectats i han organitzat accions de protesta. Aquests representants reclamen als Serveis Socials i a l’Ajuntament que es doni una alternativa a les 300 persones que malviuen a la fàbrica abandonada. Adverteixen que hi ha nens i també persones que requereixen atenció mèdica i alerten del risc de deixar-los d’un dia per l’altre al carrer. Demanen que els deixin més temps per recollir la ferralla que han emmagatzemat i que l’Ajuntament els doni alguna alternativa d’on anar.