En Santiago carrega l'equipatge d'un passatger estranger. S'hi haurà d'entendre en un anglès força just, tot i que afirma que es posarà les piles amb l'idioma amb un curs municipal aderçat al col·lectiu. Santiago Moncho, taxista "Me acabo de apuntar, pues esta semana pasada. Quiero tener un poquito de conocimientos para los turistas que cojo, por lo menos, desempeñarme con ellos." El cas d'en Santiago no és l'únic. En aquesta parada de la plaça de Catalunya, ens trobem amb en Francisco Javier. Desconeix l'existència d'aquests cursos, però és clar a l'hora de pensar-s'ho. Francisco Javier Borrut, taxista "Sí. Sí que me apuntaría. Hombre, porque va muy bien aprender inglés y saber inglés. Hay mucho estrangero y mucho inglés, y entonces me comunicaría mucho mejor." Es tracta d'un curs subvencionat per l'Ajuntament, que té la col·laboració de l'Institut Metropolità del Taxi i el Consorci de Turisme de la ciutat. Durarà quatre setmanes i s'impartirà en línia. L'objectiu dels organitzadors és que els 30 milions de visitants que arriben cada any a la ciutat, i els estrangers que hi viuen de manera permanent, rebin una atenció millor. Mercedes Vidal, directora de l'Institut Metropolità del Taxi "El servei que dóna actualment el taxi a la ciutat de Barcelona, doncs tingui més qualitat. I una de les eines és oferir més formació als taxistes, i una de les qüestions que demanaven era aquesta formació en anglès." El curs arriba després de dues proves pilot satisfactòries. La primera convocatòria és per a aquest gener, però ja se'n preparen més durant el 2017. Se'n poden beneficiar els més de 13.000 taxistes amb llicència a la ciutat.
Els cursos començaran el 15 de gener, tot i que ja tenen obertes les inscripcions. Constaran de cinc blocs pedagògics -amb una pràctica consistent a dur passatgers angloparlants- i 20 lliçons, i tindran una durada de quatre setmanes. La idea és que els taxistes adquireixin fluïdesa a l’hora d’abordar converses relacionades amb la cerca d’una adreça, què visitar a la ciutat, el trànsit, el pagament del servei o la pèrdua d’algun objecte. Tanmateix, el curs també preveu, a banda de l’idioma, adquirir coneixements bàsics sobre la vida i el patrimoni culturals de la ciutat. L’objectiu, per tant, és millorar la qualitat del servei, segons explica Mercedes Vidal, directora de l’Institut Metropolità del Taxi: “Volem que el servei que dóna actualment el taxi a la ciutat de Barcelona, tingui més qualitat. I una de les eines és oferir més formació als taxistes, i una de les qüestions que demanaven era aquesta formació en anglès.”
Sobre el terreny, els taxistes ho veuen bé. En Santiago Moncho tot just s’hi ha apuntat, i comenta que “vull tenir una mica de coneixements per als turistes que agafo per, almenys, entendre’m amb ells“. En Francisco Javier Borrut també és taxista, però desconeix l’existència d’aquest curs. Amb tot, és contundent quan li demanem la seva opinió: “Sí que m’hi apuntaria“, diu, i afegeix que “va molt bé aprendre anglès i saber-ne. Hi ha molts estrangers, i així em comunicaria molt millor”.
Dues proves pilots
El gener i l’abril d’aquest any ja es van impartir dos cursos, com a prova pilot, a un total de 300 taxistes. Segons els organitzadors, la majoria dels participants van seguir el curs, tot i que en la primera entrega el van completar el 30 % dels participants, i en la segona el 42 %. Altres dades derivades d’aquestes dues experiències són que la majoria dels usuaris, un 60 %, van seguir la formació a través del telèfon mòbil, mentre que un 22 % ho van fer amb ordinador personal i el 18 % restant a través de tauleta.