Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Policia de Portugal i l’Europol han desmantellat una important trama internacional que es dedicava a estafar persones grans amb el mètode “vishing“, és a dir, suplantaven la identitat d’una entitat bancària per robar-los diners. Hi ha 53 detinguts i s’han localitzat 84 víctimes, totes d’edat avançada. La majoria, a Barcelona. Es calcula que l’organització va estafar un total de 2,5 milions d’euros. L’operació policial s’ha dut a terme a Catalunya, Andalusia i Portugal i l’ha coordinat un jutjat de Reus.

Als detinguts se’ls atribueixen delictes de pertinença a grup criminal, delictes d’estafa, blanqueig de capitals i robatoris amb violència i intimidació.

Trucaven per telèfon i es feien passar per bancs

Segons ha detallat la policia catalana, la investigació es va iniciar a principis de l’any passat, quan es van detectar diversos casos d’estafa amb un mateix patró. Els detinguts contactaven amb les víctimes a través d’una trucada telefònica, que feien des de Portugal. Es feien passar per treballadors de seguretat d’una entitat bancària i els alertaven que estaven sent observades per un grup criminal. Durant dies, atemorien les persones grans amb aquesta informació.

Quan trobaven alguna persona gran a la qual aconseguien captar l’atenció, els estafadors es posaven en marxa. Es feien passar per policies o per tècnics del banc i anaven a casa de la víctima. Aquí li demanaven les targetes bancàries i sostreien joies i objectes de valor. En alguns casos, davant la resistència de la víctima, actuaven amb violència.

400.000 € a una mateixa víctima

En algunes ocasions, els estafadors enganyaven les víctimes perquè els acompanyessin al banc per fer transferències a comptes corrents de l’organització criminal. A una de les dones, que vivia sola i tenia 74 anys, la van visitar en diverses ocasions i li van robar 400.000 euros. Fins i tot, un dels detinguts es va fer passar per policia i es va quedar a dormir a casa de la víctima. L’endemà, amb l’ajuda d’un manyà, va aconseguir obrir una caixa forta amb joies que tenia a l’habitatge. Segons ha detallat el sotsinspector dels Mossos, José Ángel Merino, la dona ha patit “seqüeles emocionals i està molt afectada”. Aquests fets, assegura, demostren “l’enorme capacitat de persuasió i manipulació” dels estafadors.

Els membres de l’organització es repartien els diners robats i utilitzaven diferents metodologies de blanqueig: feien servir agències d’enviament de diners i transferències fraudulentes. En ocasions compraven i revenien productes electrònics d’altra gamma.

Alerta sobre el “vishing”

Els Mossos alerten que aquest tipus d’estafa, coneguda com a “vishing”, és cada vegada més habitual. Durant el 2023 va ocupar la tercera modalitat de frau a Catalunya amb més 3.000 fets denunciats.

Comparteix a: