"Si no denunciamos y visibilizamos la islamofobia, seguirá creciendo." Un creixement que la plataforma Musulmans Contra la Islamofòbia i l'Ajuntament de Barcelona volen contribuir a aturar amb jornades com la d'avui. Recorden que l'islam és una religió que parla de pau, convivència i respecte. LOLA LÓPEZ, comissionada d'Interculturalitat de l'Ajuntament "La major part dels musulmans és aquesta la seva manera de pensar, la seva manera de veure el món. I totes aquestes persones que són la majoria no són visibles a la nostra societat. És molt més visible aquella petita part extremista que no representa a ningú." Una percepció que, a parer de la plataforma, reforcen alguns missatges de les institucions i també algunes de les lleis que s'estan aprovant contra el terrorisme. ALI ABBAS RAMON advocat i activista de MCI "No crec que la legislació que actualment s'està aprovant a Espanya, que s'està discutint a la Unió Europea, i s'ha aprovat a França, siguin normatives respectuoses amb els drets humans." També posen el punt de mira sobre els mitjans de comunicació. MIGUEL ÀNGEL PÉREZ, Musulmans Contra la Islamofòbia "Veiem notícies de coses que passen a Afganistan, s'associa l'islam a actes que no tenen res a veure amb la societat musulmana europea i s'associa després amb fets que passen a Palestina... i després surten les notícies sobre gihadisme. És clar, els ímputs que rep la societat sempre són islam, negatiu, violència..." Darrere les xerrades hi ha una entitat que tot just acaba de néixer aquest setembre: Musulmans contra la Islamofòbia. Es va crear per visibilitzar aquesta pràctica i acompanyar i ajudar les persones musulmanes que són víctimes de delictes d'odi. Les taules rodones continuaran aquesta tarda amb una reflexió sobre la islamofòbia a les escoles. La jornada acabarà amb una concentració a la plaça de Sant Jaume a dos quarts de set.

La plataforma Musulmans contra la Islamofòbia va néixer el mes de setembre com un espai de participació per combatre la discriminació cap a aquesta confessió. El col·lectiu s’ha presentat aquest dissabte coincidint amb la celebració, a diferents ciutats europees, del Dia Internacional de Lluita contra la Islamofòbia, amb l’organització d’una jornada de taules rodones al CCCB.

La trobada s’ha centrat a analitzar el fenomen de la islamofòbia institucional i compta amb la participació d’activistes, advocats, periodistes, entitats musulmanes i representants polítics. En el manifest que ha publicat coincidint amb el Dia Internacional de Lluita contra la Islamofòbia, la plataforma denuncia que la islamofòbia institucional és “la que dóna cobertura a la islamofòbia social” i demana compromisos a l’Ajuntament i la Generalitat, que es “tradueixin en polítiques i accions de govern, orientades a la protecció real i al reconeixement de les necessitats de la ciutadania de tradició musulmana”.

Des de la plataforma també s’ha volgut traslladar aquestes reivindicacions al carrer i, a la tarda, s’ha celebrat una concentració a la plaça de Sant Jaume, a la qual han assistit un centenar de persones. A l’acte hi ha participat l’alcaldessa Ada Colau, que ha recordat que Barcelona sempre ha estat “una ciutat mestissa i diversa” i ha afirmat que “hem de treballar perquè ningú se senti en perill” a la nostra ciutat. També hi han estat presents alguns infants, que han mostrat pancartes en diverses llengües amb missatges com “nosaltres també som víctimes”, “musulmans per la pau” o “la islamofòbia és un delicte d’odi”.

En el seu manifest, la Musulmans contra la Islamofòbia recorden que “tots els ciutadans, sense excepció, estem preocupats per l’actual situació d’alerta terrorista que viu Europa” però que això “no pot justificar una caça de bruixes”. En aquest sentit, denuncien l’acció del Govern espanyol amb iniciatives com l’obertura d’un web que promou les denúncies per motiu religiós, i la del Departament d’Interior per la seva idea de crear un protocol “de detecció de “radicals”’ a les aules”, quan l’escola és “un espai de socialització i de construcció de nova ciutadania”.

Per combatre la islamofòbia, asseguren, cal que “la ciutadania estigui ben informada respecte a la realitat de les persones musulmanes”. Per això, exigeixen als mitjans de comunicació “una major responsabilitat i professionalitat”.

Finalment, la plataforma també posa sobre la taula la necessitat de normalitzar “el fet musulmà a la nostra societat”. Això passa, per exemple, per reconèixer el dret dels estudiants a rebre classes d’islam i a tenir accés a l’alimentació halal. Han recollit les seves reivindicacions en un vídeo en què recorden que la legislació reconeix els drets de tots els ciutadans a participar “en la vida política, econòmica, cultural i social” i que “és urgent lluitar contra el delicte d’odi i discriminació”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a