Dimarts, 20, el temporal ens va deixar onades de més de quatre metres d’altura significant a Barcelona. Aquest terme fa referència a la dimensió de les onades que un observador experimentat pot arribar a calcular visualment.
Enrique Álvarez, cap de l’Àrea de Medi Físic de Ports de l’Estat, ha explicat que l’altura significant de les onades “coincideix amb la mitjana del terç de les onades més grans”. Aquest terme és diferent de l’altura o alçària màxima, que fa referència a l’onada de major dimensió que hi ha al llarg d’un període de temps. L’altura de les onades màximes sol ser 1,6 vegades la de les ones significants.
L’alçària de les onades la calculen les boies oceanogràfiques. Les boies tenen a dins un acceleròmetre, un detector que és capaç d’enregistrar el desplaçament de la boia cap amunt i avall a causa del pas d’una ona, i determinar d’aquesta manera l’altura real de l’onatge.
La boia que calcula l’altura de les onades de la ciutat de Barcelona està emplaçada a la bocana del port. Es tracta d’una boia costanera, representativa de l’onatge a prop del litoral. A Catalunya la Xarxa de Ports de l’Estat disposa de quatre boies: les dues costaneres dels ports de Barcelona i Tarragona, i dues de profundes -allunyades del litoral- situades al cap de Begur i també a prop de la capital del Tarragonès.
Álvarez ha destacat que, tot i que les onades més grans es produeixen habitualment a l’Àtlàntic, les del Mediterrani solen implicar més problemes de navegació pel fet que tenen un període més curt.
A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Enrique Álvarez a ‘El matí de Barcelona’: