L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha instat a seguir lluitant contra l’LGTBI-fòbia a la ciutat. En un acte al Palauet Albéniz per commemorar el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, l’alcalde ha reivindicat Barcelona com ciutat de drets “on tothom té la llibertat de viure i estimar com vulgui”.

Collboni també ha aprofitat per reconèixer les persones pioneres en el moviment LGTBI que van impulsar la manifestació de la rambla del 1977. Per això, reivindica una Barcelona orgullosa a tots els barris, però especialment a la Rambla.

En l’acte, l’alcalde i la patrona de la Fundació Enllaç, Paulina Blanco, han revelat el cartell de la campanya “Orgull Barcelona”, obra de l’agència creativa Phantasia. Es tracta de la proposta que presenta la ciutat per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebrarà el 28 de juny.

Dues situacions discriminatòries al dia a Catalunya

Segons la radiografia de l’LGBTI-fòbia, el 2023 hi va haver 670 situacions de LGTBI-fòbia a Catalunya. Així, les incidències s’han duplicat en relació amb el 2022, i han augmentat el 823 % des del 2016. L’increment s’atribueix pel major coneixement dels mecanismes per denunciar aquestes situacions discriminatòries.

D’entre les víctimes, el 56 % de les persones afectades són transsexuals, sobretot dones. I per edats, la majoria són majors d’edat (66,1 %) i el 26,7 % tenen menys de 18 anys.

Pel que fa a Barcelona, l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia apunta que des de l’1 de gener del 2024 fins a mitjans de maig d’aquest 2024 han atès 55 casos. La majoria de denúncies són per casos de gaifòbia (45,6 %), amb 42 casos, seguida de transfòbia (21,2 %), amb 25 casos. Els districtes on s’han registrat més incidències són Sants-Montjuïc (18,2 %), amb 10 casos, i Sant Martí (16,4 %).