“Separen els nuclis familiars, amenacen i desnonen”. Així descriu un dels membres del Grup d’Habitatge de Sants (GAHS) el tracte per part del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) a algunes famílies que hi han acudit a la recerca d’ajuda.

Altres membres d’aquesta entitat veïnal i dels sindicats d’habitatge de l’Eixample i el Poble-sec s’han concentrat aquest dijous davant de la seu que el servei municipal té al carrer de la Font Honrada per denunciar la situació que viuen —entre d’altres— les famílies del Briam i la Nino, a punt de ser desnonades.

Les institucions també es dediquen a tractar les cases com un negoci i no com un lloc on viure”
Blanca, portaveu del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample

La Blanca, portaveu del Sindicat d’Habitatge de l’Eixample, és contundent: “L’Ajuntament no actua gaire diferent que un fons voltor o que un banc”, ja que, assegura, “tracta les cases com un negoci i no com un lloc on viure”.

El Briam i la Rosaly, a punt d’anar al carrer amb dues criatures

El Briam i la Rosaly van arribar fa un any i mig a la ciutat amb les seves criatures. Afirmen que, tot i que en un principi ell treballava, es va quedar sense feina i és quan van acudir al SAIER per demanar un allotjament temporal.

Mentre que la Rosaly i els seus dos fills, de sis anys i de sis mesos, detallen que han viscut en diferents espais, ell ha hagut de viure al carrer molt de temps perquè “no l’admetien als hostals”. A les 11 del matí d’aquest dijous els han fet fora de l’habitació de Socio Habitatge on estaven. Finalment s’hi quedaran a dormir, però ja els han dit que els poden treure en qualsevol moment. El Briam demana que es reconsideri el seu cas i que prorroguin la seva estada perquè “no poden deixar-nos amb dues criatures al carrer”.

L’Ajuntament diu que “no és habitual separar els nuclis familiars”. També que per a en Briam es va fixar un pla de treball pel qual es comprometien a deixar la pensió el 25 d’abril i que el SAIER està tramitant la nacionalitat del menor nascut a Barcelona i la regularització posterior de la família. Recorden la necessitat de disposar de la nacionalitat espanyola per accedir fins i tot a la Mesa d’Emergència d’habitatge.

Arribats des de Geòrgia fa quatre mesos, al carrer d’aquí a dues setmanes

Pel que fa a la família georgiana de la Nino, ell, la mare i les dues criatures, de sis i dos anys, hauran de marxar el 8 de maig de l’allotjament de la Creu Roja on s’estan actualment. L’Otari, el marit, diu haver viscut al carrer durant tot aquest temps perquè “no el deixen entrar a dormir amb la seva dona i els seus fills”.

La portaveu de la família, que no parla espanyol, explica que el SAIER els remet a la policia perquè demanin l’asil i així poder derivar-los al servei municipal, però diuen que “malgrat que han trucat desenes de vegades, ningú no els agafa el telèfon”. Apunten que no volen anar al CUESB per evitar que els deixin allà “a tots quatre asseguts en una cadira”. Amb dos petits “no és fàcil”, expliquen.

“Seguirem fent soroll fins que ens donin una solució”

Pares i mares de l’Escola Entença, on des de fa dos mesos va una de les filles del Briam i la Rosaly, s’han desplaçat fins a la porta de la seu del districte de l’Eixample per exigir una solució al seu cas, que consideren “inhumà” i “injust”.

Comparteix a: