Fins al 16 de setembre a Catalunya ja s’han notificat un total de 2.956 casos de verola del mico a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC). D’aquests, de moment n’hi ha 2.119 casos confirmats, entre els quals la majoria són homes d’entre 20 i 60 anys que van iniciar la simptomatologia entre el 5 de maig i el 7 de setembre del 2022.

Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia (falta d’energia), limfadenopaties i exantema (erupció cutània). Les lesions s’han localitzat a les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d’alta.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, segons el Departament de Salut, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Més de 4.000 dosis administrades a Catalunya

Des que va començar el procés de vacunació, el 21 de juliol, a Catalunya s’han administrat 4.230 dosis de la vacuna, sempre amb cita en diversos centres repartits territorialment per Catalunya. El Departament de Salut va habilitar dilluns un punt de vacunació contra la malaltia a la Fira de Barcelona, disponible els set dies de la setmana, en horari de matí i tarda i al qual poden accedir les persones que compleixen els criteris per a l’administració de la vacuna a través del portal web vacunaverola.gencat.cat.

Comparteix a: