Casal Barri Bac de Roda

Els casals de barri de Barcelona volen enfortir els seus vincles, crear col·laboracions en xarxa i avançar cap a un model més comunitari. En aquest context, se celebra des del 21 fins al 26 d’octubre la setmana De Casal a Casal Participa del Sidral. Durant aquests dies, els casals compartiran experiències i reforçaran els vincles entre ells i amb els veïns que hi participen habitualment. Dels 44 casals de barri, 34 han obert alguna activitat a la resta de casals, amb un total de 45 activitats programades.

Alguns exemples d’aquestes activitats són tallers de cuina comunitària, com La magia de la cocina, al Besòs, un taller d’arpilleres, dos tallers d’empoderament emocional, dues trobades artístiques per decorar casals i pintar sobre roba, patchwork comunitari a la Sagrera, brodat creatiu, caminar en companyia i ioga, entre altres.

La xarxa de casals de Barcelona

La xarxa de casals de barri de Barcelona la formen un total de 44 equipaments distribuïts per la ciutat, amb un repartiment molt desigual. A Sants-Montjuïc i a Gràcia, per exemple, hi ha únicament dos casals de barri, mentre que a Sant Martí n’hi ha un total de 13.

Els casals de barri existeixen des de fa aproximadament dues dècades, però durant els darrers 15 anys el nombre s’ha duplicat. És una tipologia d’equipament molt divers pel que fa a la infraestructura, però en la major part dels casos són el resultat de la lluita veïnal i associativa per millorar les condicions socials i de vida dels barris de la ciutat a través d’activitats socioculturals comunitàries, per tenir un lloc de trobada i interrelació i on reforçar el sentiment de pertinença i la identitat del barri.

Actualment, la majoria d’aquests espais (el 63 %) els gestionen entitats o associacions del barri a través del model de gestió cívica d’equipaments. La resta són gestionats per empreses contractades mitjançant procediments de contractació de concessió de serveis.

Quina funció tenen aquests casals?

El seu paper al barri és el d’un equipament de proximitat que actua com a promotor de la vida social i associativa, amb una mirada local, inclusiva i intergeneracional. La participació, el benestar emocional i la coconstrucció dels projectes són elements que identifiquen els casals dels barris, sempre seguint la base del model de casals comunitaris en les seves línies d’actuació. El funcionament i la dinàmica d’aquests equipaments es basa en el voluntariat i la col·laboració.

Des de fa uns anys, i fruit de la definició del model de casals de barri comunitaris de la ciutat, els casals de barri estan fent tot un treball conjunt per reforçar el seu paper com a xarxa i per fer-se un lloc en l’imaginari col·lectiu de la ciutat, ja que consideren que són un tipus d’equipaments poc coneguts entre la ciutadania.

El projecte De Casal a Casal Participa del Sidral és el primer fruit d’aquest treball de consolidació de la xarxa.