ORIOL ARAU "Alguns es canvien sols, i després un l'has canviat i d'altres no i al final ja no saps quina hora és!" JUDIT SÒRIA "Avui ens hem llevat pensant-nos que era més tard i hem hagut de córrer pensant que era tard i que havíem quedat amb gent." GERMÁN MORRO "Com que no treballem aquest cap de setmana, amb tranquil·litat, a la nit, abans d'anar a dormir, canviem el rellotge i ja està." És el resultat d'un canvi d'horari que pretén estalviar energia, sobretot en l'àmbit domèstic. Es calcula que cada família gastarà entre 10 i 11 euros menys, el que suposa uns 30 milions d'estalvi a Catalunya. La mesura, però, va més enllà. JUANJO ESCOBAR, cap de Relacions Externes de l'Institut Català de l'Energia "Aquestes molèsties que tenim dues vegades l'any de canviar el rellotge, cridem al ciutadà, l'avisem, l'informem que cal estalviar aquesta energia i utilitzar-la d'una forma al més natural possible." Encara que en una proporció menor, el consum també baixa al sector serveis, el comerç i la indústria. I igualment, s'estalvia en l'enllumenat públic que té més de 115.000 punts de llum. Són 145.000 bombetes que adeqüen la lluminositat a les necessitats del moment. A l'estiu els fanals fan una llum menys intensa entre les 12 de la nit i les 6 de la matinada, quan hi ha menys gent pel carrer. La franja comença una hora abans durant l'hivern i d'aquesta manera les hores d'estalvi lumínic augmenten en 180. És només un 0,5% del consum energètic total de l'enllumenat públic, però des de l'Ajuntament consideren que no és poc. Equival al consum anual d'uns 200 habitatges de 80 metres quadrats.

La mesura s’aplica a tots els països de la Unió Europea, i suposa a Catalunya un estalvi d’uns 30 milions d’euros. L’estalvi es produeix sobretot en l’àmbit domèstic, però un 10% té lloc en el sector dels serveis, el comerç i la indústria.

L’enllumenat públic, més eficient

La mesura també té efectes en l’enllumenat públic de Barcelona. Les més de 145.000 bombetes adeqüen la lluminositat a les necessitats del moment. D’aquesta manera, la llum és més intensa quan hi ha més gent pel carrer i s’estalvia un 0,5 del consum energètic total de l’enllumenat públic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a