(EFE) Barcelona fa temps que atreu turistes per la seva oferta cultural i d’oci, però als múltiples atractius s’ha sumat en els darrers anys una reputació sobre les clíniques de fertilitat i congelació d’òvuls que atreu cada any més estrangers que dediquen el seu descans anual al ja anomenat “turisme de fertilitat”.
Al voltant del 70 % de les pacients de les més de 300 clíniques de fertilitat que hi ha a la Ciutat Comtal són ja de procedència estrangera, clients que arriben atrets per una legislació “flexible” amb l’edat de la futura mare, “inclusiva” amb les opcions de reproducció LGTBI, a més de per l’alta especialització que van aconseguint els ginecòlegs i els especialistes.
Així ho han explicat a EFE directors de diverses clíniques de la ciutat i pacients que estan aprofitant els seus dies de descans estival per fer tractaments i, de pas, gaudir d’una ciutat on tenien ganes de passar unes setmanes.
Italianes i franceses, les més assídues
Segons la directora de Fertilab, la ginecòloga especialitzada Federica Moffa, a la seva clínica acudeixen el doble d’estrangers que de nacionals, i hi predominen dues nacionalitats: italianes i franceses. “No és casual que jo sigui italiana. Aquí tots parlem italià, anglès, francès i una mica d’alemany”, explica.
Segons Moffa, hi ha diverses raons que expliquen la popularitat de Barcelona per als tractaments de fertilitat. “Una és la legislativa. A Itàlia i França hi ha més limitacions d’edat i per a la donació d’òvuls i diferents tractaments, com per exemple per a les parelles de lesbianes. L’altra motivació, crec jo, és l’excel·lència i els avenços que tenim aquí “, explica.
També Borja Marquès, director de l’Institut Marquès de fertilitat, assegura que des de fa uns quants anys “Barcelona és clarament la ciutat més important d’Europa a escala de fertilitat”. El tractament més habitual és la fecundació amb donació d’òvuls, un procediment amb limitacions per edat en altres parts del món.
Marquès afegeix que mentre Madrid segueix atraient encara una bona part de sol·licitants de tractaments de fertilitat espanyols, Barcelona, per la seva localització geogràfica, més a prop d’altres països europeus, es fa amb bona part de la clientela estrangera.
“Més enllà dels centres especialitzats, i el boca-orella aconseguit entre pacients d’altres països, és clar que hi juga un paper el fet que els futurs pares i mares es vegin passant un temps a Barcelona mentre dura el procés. És habitual que utilitzin setmanes de vacances o fins i tot períodes sabàtics i que coneguin bé la ciutat i els voltants durant la seva estada”, explica.
El renom que ha anat guanyant Barcelona quant a ciutat d'”especialistes en fertilitat” és el que va motivar la pacient italiana Laura Palloneto i la seva parella a viatjar a Barcelona per intentar aconseguir un embaràs després d’anys sense èxit a Itàlia, ha explicat la dona.
Barcelona, nevera d’òvuls
Més enllà dels tractaments per aconseguir un embaràs, també va guanyant pes a les clíniques la vitrificació d’òvuls, és a dir, congelar fol·licles per poder posposar així ser mare més enllà de l’edat en què és més senzill de forma “natural”, al voltant dels 35 anys. En els últims dos anys, assegura la doctora Moffa, a la seva clínica ha pujat un 200 % aquest tractament amb què les dones que encara no volen ser mares, però obren la porta a ser-ho en el futur, guanyen una mica de temps congelant els seus òvuls abans dels 35-40 anys per poder seguir amb altres plans de vida, com el professional.
Una d’aquestes clientes aquest estiu a Barcelona és Alyssa Ramos, jove youtubera de viatges de Florida (EUA) de 35 anys, que ha explicat que la congelació d’òvuls “costa quatre vegades més” al seu país. “Als EUA hi ha molta pressió perquè tinguis fills abans dels 30 anys. A més, allà és molt car un tractament de fecundació. Fa un temps vaig saber d’aquesta opció de congelar els meus òvuls i vaig veure que a Barcelona era molt barat, malgrat que els serveis mèdics eren igual de bons que al meu país”, explica.