El Banc dels Aliments ha presentat la campanya per potenciar les donacions de cara a la 16a edició del Gran Recapte, que se celebrarà els dies 22 i 23 de novembre. “Menja’t les excuses” és l’eslògan d’enguany per remoure consciències i evidenciar la “feblesa” de les excuses que es donen per no col·laborar. L’objectiu de la fundació, segons ha explicat el representant dels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya, Lluís Fatjó-Vilas, és que s’entengui que “la pobresa també està en el nostre entorn”.

Crida per aconseguir 16.000 voluntaris

La fundació també ha fet una crida a la mobilització de les persones voluntàries perquè calculen que en necessitaran un mínim de 16.000 per cobrir els més de 2.000 punts de recollida d’aliments arreu de Catalunya, 1.500 a la província de Barcelona.

El Banc dels Aliments confia que aquesta campanya serveixi per omplir els magatzems amb producte bàsic, aproximadament, durant tres mesos.

Campanya solidària en format mixt

Enguany, com en edicions anteriors, es podrà participar del Gran Recapte de dues maneres: mitjançant la donació física d’aliments en algun dels 27 establiments col·laboradors, o amb donacions econòmiques perquè sigui el Banc d’Aliments qui els compri posteriorment.

També s’hi podrà col·laborar assistint al concert solidari de la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona, dirigida per Carlos Checa, que se celebrarà al Palau de la Música Catalana el diumenge 24 de novembre, a la tarda.

L’impacte de la inflació en les donacions i la compra

La fundació lamenta que la campanya d’enguany ve marcada per “l’alt nivell de preus que han assolit els aliments els darrers anys i que ha afectat directament la capacitat de compra de la població a Catalunya”, així com “la finalització de la reducció de l’impost sobre el valor afegit (IVA) dels aliments bàsics”.

L’augment de preus, asseguren, “ha minvat la capacitat de compra d’aliments”. Com a conseqüència d’això, enguany segurament el Banc distribuirà, en total, menys aliments en comparació amb l’any passat.

La fundació recorda que el 18 % de la població catalana es troba per sota del llindar de risc de pobresa, i un 8,9 % de la població pateix pobresa material i social severa, segons l’enquesta de condicions de vida del 2023 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Fatjó-Vilas ha explicat que la “manca de lloguers assequibles” ha empitjorat la situació de moltes famílies que ara han d’acudir a la fundació.