La primera a anar a declarar serà l'exregidora de Seguretat, Assumpta Escarp. Ho farà el 19 de gener i com a imputada. Sis dies més tard serà el torn del director de la policia, Manel Prat. Tots dos hauran d'explicar davant el jutge qui i com es va organitzar el dispositiu policial de la plaça de Catalunya. Un operatiu que, segons la conselleria d'Interior, havia de servir per treure de la plaça de Catalunya tots els objectes "perillosos" de cara a una possible celebració del Barça l'endemà. I això incloïa emportar-se matalassos, tendals, sofàs i ordinadors. Més d'un miler de persones van intentar impedir que els equips de neteja entressin al campament. Els Mossos van càrregar diverses vegades contra els manifestants. El balanç, més de 120 ferits. Una cinquantena d'"indignats" van presentar una querella als jutjats i al desembre el jutge la va admetre a tràmit. Ja en el seu escit, el magistrat considerava que els acampats van rebre un tracte intimidatori, amenaçador i vexatori per part dels agents. I posava de manifest que cap d'ells portava el número d'identificació. De fet, només s'ha pogut identificar un dels policies que van participar en la càrrega. La resta anaven tapats amb el casc i el passamuntanyes. En les últimes setmanes, el jutge ha pres declaració als afectats i ha revisat les imatges que es van gravar aquell dia. I tot per saber si es va vulnerar el drets dels acampats, entre ells, el de reunió. De moment, a la llista d'imputats només hi figura Assumpta Escarp, Manel Prat i els responsables de l'operatiu policial i dels antiavalots. La querella també es dirigia contra Felip Puig però el jutge no el pot investigar perquè és diputat al Parlament i per tant, aforat. L'última paraula la tindrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De moment, des d'Interior asseguren que estan tranquils i que ja sabien que el jutge els acabaria imputant càrrecs. És el mateix que ha dit l'Ajuntament, que dóna assistència jurídica i suport a Assumpta Escarp tot i que ara no estigui en el càrrec.

Escarp i Prat hauran de declarar el proper 25 de gener davant el jutge, igual que hauran de fer-ho el responsable aquell dia del dispositiu d’ordre públic de Barcelona, Antoni Antolín, i el cap dels antiavalots, David Bordas.

Aquestes quatre imputacions deriven de la querella que una cinquantena d””indignats” van presentar als jutjats per l’operació policial del 27 de maig passat, que es va iniciar com una “operació de neteja” de la plaça i va acabar derivant en càrregues policials, una actuació que va acabar amb més de 100 persones ferides.

Després de prendre declaració a 51 denunciants i visualitzar nombrosos reportatges gràfics de les càrregues, el jutge va decidir admetre a tràmit la querella interposada pels “indignats” i obrir una investigació contra els responsables de l’operació per possibles delictes contra els drets fonamentals, com ara el de reunió.

La querella també es dirigia contra el conseller d’Interior, Felip Puig. El jutge instructor, però, no té competència per a investigar-lo ja que es tracta d’un aforat. Per això aquest cas correspondria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’operació de “neteja” de la plaça va ser pactada entre l’Ajuntament de Barcelona i la conselleria d’Interior. El dispositiu va donar imatges de manifestants ferits que van veure’s arreu del món i van desencadenar les crítiques contra el conseller Felip Puig, que va atribuir els incidents a la violència d’alguns concentrats.