Arrels Fundació considera que el desmantellament dels assentaments de persones sense llar no és la solució. La directora de l’entitat, Beatriz Fernández, ho ha dit clarament al programa betevé directe: “L’augment de la pressió a les persones en situació de sensellarisme per part de la Guàrdia Urbana i els equips de neteja no soluciona el problema, sinó que el desplaça“.

Fernández ha lamentat que en els últims dos anys el consistori ha aplicat les ordenances de convivència d’una manera més punyent i més dura, i que això no ha millorat la situació. De fet, segons Arrels el 2023 hi havia 1.384 persones vivint al carrer, el nombre més alt des que ho comptabilitzen, fet que representa un augment del 12,5 % en només un any i mig.

Reclamen una resposta d’habitatge

L’aplicació de lordenança de convivència d’una manera més dura ha fet que els entorns del Palau d’Esports es buidessin d’assentaments de sensesostre després de 16 anys. Actualment no hi ha ningú durant el dia i a la nit només hi ha unes sis persones, mentre que abans n’hi havia una trentena.

Arrels denuncia, però, que això no vol dir que hagi desaparegut el problema, perquè aquestes actuacions no donen una resposta d’aixopluc o allotjament a aquestes persones, sinó que les desplacen a un altre indret. Per això, insisteixen que no cal traslladar-les sinó donar-los respostes d’habitatge.

“Aquestes actuacions empitjoren la seva situació”

“Fa temps que denunciem que aquestes actuacions encara empitjoren més la seva vida“, recorda Fernández, perquè els obliguen a moure’s amb les poques pertinences que tenen (documentació, roba o el que fan servir per dormir). La directora d’Arrels també ha lamentat que “moltes vegades”, amb aquestes actuacions, “a banda de netejar es llencen objectes o documents de les persones i no es dipositen en un lloc on els puguin recuperar”.

Arrels Fundació recorda que després “aquestes persones la nit següent necessitaran un matalàs, una manta i guardar la motxilla en algun lloc”.