“Amenaces de llençar-los les pertinences, mullar les persones que estan descansant al carrer o llençar mantes, cartrons, documentació o medicació”. Són algunes de les actuacions policials i dels serveis de neteja que Arrels Fundació denuncia que han patit persones que viuen al carrer des que està actiu el Pla endreça. L’entitat assegura que, amb l’entrada en vigor de l’ordenança el juliol del 2023, les persones que dormen al ras s’han vist afectades “amb més sancions i vulneracions de drets”.

Els casos recollits per Arrels relaten que la policia municipal apareix més sovint que abans, en moltes ocasions cada dia i a la mateixa hora i amenacen de prendre els animals de companyia a les persones que viuen al carrer. En un comunicat l’entitat explica que, per aquest motiu, les persones evidencien símptomes d’estrès, angoixa i viuen pitjor el fet de dormir al carrer.

“Hi ha certs funcionaris que em tenen a la llista”

Segons l’últim informe d’Arrels sobre la situació de les persones que viuen al carrer, set de cada 10 no tenen ingressos però han rebut una trentena de multes. El nombre de sancions és similar al d’altres anys però les quantitats són més elevades. Una de les persones sancionades és el Juan Antonio: “Crec que hi ha certs funcionaris que em tenen a la llista. M’han posat multes per beure al carrer, per cridar, per escopir”. Acumula 14 sancions des que va entrar en vigor el pla.

Un altre dels casos reflectits a l’informe és el del Wilson. És usuari d’un centre per a persones amb malalties de salut mental i dorm en una plaça propera. “Una veïna truca a la policia perquè li molesta que hi sigui. Primer va venir una parella de la Guàrdia Urbana; després, quatre, i un altre dia van venir vuit agents. Li van prendre les pertinences i la roba”, explica un veí de la plaça.

Resposta del síndic de greuges

Arrels va fer arribar una instància en què explicava aquesta situació al síndic de greuges de Barcelona, que ha manifestat “preocupació per si la recerca de l’excel·lència en l’espai públic que cerca el Pla endreça, posant el focus en la neteja i l’ordre, pot tenir un impacte negatiu per a les persones sense llar”. El síndic constata també “que s’està intensificant l’actuació policial sobre les persones que viuen al carrer, sobretot les que pernocten a l’espai públic”. En la resolució, el síndic demana valorar la conveniència que en els dispositius de Guàrdia Urbana i neteja “s’hi puguin incorporar professionals de l’àmbit social”.