A les portes de l’estiu, Salut defensa que no s’aplicaran retallades sanitàries en l’àmbit hospitalari ni l’atenció primària. Des de la conselleria argumenten que la reducció de l’activitat hospitalària i a l’atenció primària “és similar a la d’altres anys” i que es fa a l’estiu perquè és quan el gruix de professional aprofita per fer vacances.

Així ho ha detallat el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, en una compareixença en què ha admès que amb la pròrroga dels pressupostos, la partida de Salut és menor a la prevista inicialment. Tot i això aspiren a tenir la mateixa activitat que el 2023, gràcies als 661 milions extrainjectats i una despesa que s’eleva fins als 15.411 milions (un 4,5 % més que el 2023). “Tenim més diners i més professionals que mai, per això no es pot parlar de retallades”, ha dit el conseller.

Les llistes d’espera sense afectació

Pel que fa a les llistes d’espera, Salut espera que no creixin a finals d’any tot i la “frenada” d’activitat a l’estiu. En el cas dels hospitals barcelonins, els llits estaran a l’estiu entre un 81 % i un 92 % de la capacitat, una xifra similar a la d’altres anys, segons Salut. Balcells ha volgut desmentir les xifres publicades que a Vall d’Hebron es tancaran 274 llits, rebaixant-ho fins als 179 llits entre juliol i setembre, mentre que l’any passat van ser entre 113 i 175 depenent del mes. Als hospitals tampoc no es programaran cirurgies no urgents.

Es reforça l’atenció primària a l’estiu

Després que els CAP alertessin que a l’estiu no es cobririen les baixes, des de Salut expliquen que a l’estiu es contractaran 253 professionals sanitaris de reforç a tot Catalunya, especialment concentrats a les zones costaneres de Girona i Tarragona.

Antònia Raya (CAP Raval Nord), sobre les retallades d’estiu: “Perjudicaran els més vulnerables”
La infermera denuncia que “hi ha malalts crònics que es descompensen a l’estiu i no podem fer-los controls” i que es perd durant molt temps el professional de referència