Foto: Ariadna Creus i Àngel García (Banc d'Imatges d'Infermeres)

(ACN/Redacció) Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), juntament amb set centres africans, ha descobert que els anticossos materns que passen a través de la placenta podrien interferir en la resposta dels nadons a la vacuna contra la malària, un fenomen que també es produeix amb altres vacunes, com la del xarampió. Això podria explicar per què la vacuna és menys efectiva en infants menors de cinc mesos.

Actualment, existeixen dues primeres vacunes contra la malària, l’RTS,S i l‘R21, que és per a infants d’entre 5 i 36 mesos. Carlota Dobaño, directora del grup d’Immunologia de la Malària d’ISGlobal, explica que la vacuna RTS,S és menys efectiva en nadons menors de cinc mesos. Segons l’estudi, els infants podrien beneficiar-se d’aquestes vacunes en zones on la malaltia es transmet poc, ja que les mares tenen menys anticossos contra el paràsit.

Anticossos transmesos durant l’embaràs

Per investigar aquest problema, l’equip va analitzar mostres de sang de més de 600 nens que van participar en un assaig clínic de fase 3 de la vacuna RTS,S. Amb tecnologia avançada, van mesurar els anticossos contra 1.000 antígens del paràsit abans de la vacunació per veure si l’exposició prèvia a la malària i l’edat influïen en la resposta a la vacuna.

Els resultats van mostrar que els nadons menors de 12 setmanes amb molts anticossos materns transmesos durant l’embaràs tenien una resposta menor a la vacuna. En canvi, els infants amb pocs o cap anticòs matern tenien una resposta similar a la dels infants més grans.