El cos de guàrdia del Polvorí és una estructura militar del 1733 inclosa al catàleg de patrimoni de la ciutat. L’AV el Polvorí fa temps que alerta de la degradació de l’estructura, que té pedres caigudes i restes evidents d’un incendi recent. L’entitat ha demanat a l’Ajuntament que hi actuï urgentment per evitar que el mur i la garita de vigilància acabin a terra. També demana millores en l’edifici interior del recinte (seu actual de l’associació) i que s’habiliti l’espai per a usos veïnals.

Compromís municipal per actuar en l’equipament

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat a betevé que estudiarà com frenar el deteriorament d’aquesta estructura protegida com a bé d’interès local, que cada cop està més degradada. De moment, el districte de Sants-Montjuïc s’ha compromès a actuar a la nau interior del cos de guàrdia, una nau de parets de pedra i coberta de teula a quatre vessants, i un porxo format per arcs, seu de l’associació de veïns des de fa dècades.

L’edifici acull algunes activitats com la festa de Halloween o la visita dels Reis d’Orient, però la rehabilitació del conjunt serviria a l’associació de veïns per dinamitzar encara més aquest espai, situat en plena muntanya de Montjuïc. La planificació del tipus d’intervenció es farà conjuntament amb els veïns aquest mandat amb l’objectiu de potenciar l’espai per a l’ús veïnal.

Dues estructures militars del segle XVIII

De l’estructura militar original del cos de guàrdia del Polvorí, construïda al segle XVIII, se’n conserven la muralla amb espitlleres i una de les garites. I, de moment, no hi ha prevista cap intervenció. Fonts municipals asseguren que primer caldrà estudiar amb Patrimoni com es pot actuar en el tancat de l’actual equipament per evitar que hi continuï la degradació.

El conjunt està situat a 300 metres del polvorí de Montjuïc, el magatzem militar on es guardava la pólvora que requeria el Castell de Montjuïc. L’antic polvorí és des del 2005 la seu del Teatro de los Sentidos i també té deficiències en la muralla que l’envolta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a