alerta proteccio civil barcelona sirenes

Aquest dimecres, 29 de maig, es posaran a prova les sirenes i l’alerta de Protecció Civil al mòbil per emergència química a una vintena de municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i els dos Vallès. En el cas de la ciutat de Barcelona, s’activaran tan sols les dues sirenes del port i de la Zona Franca, els dos sectors on es concentra l’activitat química i on treballen més de 40.000 persones, segons Protecció Civil.

A banda d’aquestes dues sirenes, se n’activaran unes 50 —de les 114 que hi ha en total a Catalunya— en les quatre comarques, amb un gruix considerable concentrat al Baix Llobregat.

Alerta de Protecció Civil a Barcelona: simulacre a prova

La intenció és comprovar el bon funcionament d’aquestes alertes, pel que que fa al so i l’àmbit que cobreix. És a dir, si arriba a tota la zona que es considera vulnerable a un accident de caire químic. Per això es demana, un cop acabat el simulacre, participar en una enquesta per avaluar-ne la qualitat del so i si s’ha rebut el missatge d’alerta via mòbil. Afirmen que és important contestar aquesta enquesta perquè a la prova d’aquest abril a Tarragona i Terres de l’Ebre, els va permetre confirmar la cobertura real o no de les sirenes.

D’altra banda, es vol familiaritzar la gent que viu en una zona amb risc químic dels sons d’avís i s’aprofita per donar-los a conèixer què han de fer si s’activen aquestes alarmes davant un accident químic real.

Com funciona la prova de sirenes?

A les 10 h del matí s’escoltarà un el so d’inici d’alerta. Es tracta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El pots escoltar al web de Protecció Civil. Un cop donada per acabada la prova, sonarà el so de final d’alerta, que és un senyal continu de 30 segons de durada. Protecció Civil adverteix les persones amb hipersensibilitat al soroll que facin servir auriculars amb cancel·lació de soroll per reduir-lo i evitar molèsties.

En paral·lel, com ja va passar l’any passat amb el simulacre d’alerta de Protecció Civil, tothom que es trobi a la vora o dins l’àmbit de risc químic rebrà al mòbil l’alerta d’inici de la prova, però no de finalització. Tot i això, avisen que el radi de les antenes de telefonia mòbil pot fer que el missatge arribi més enllà de l’àmbit on es fa la prova.

Què cal fer?

La mesura més important en cas que s’activin les sirenes de risc químic és confinar-se dins un edifici, no dins de vehicles, que no es considera prou segur. De fet, estan pensades perquè s’escoltin sobretot al carrer. En el cas d’aquest dimecres, qui rebi l’alerta no cal que es confini, però sí que visualitzi que hauria de fer-ho en cas real. A Sant Boi de Llobregat sí que s’ha treballat el confinament de la població i es convidarà a fer-ho, ja que té un percentatge de població exposada a risc químic superior a altres nuclis.

A més de confinar-se, es demana no anar a buscar els infants a l’escola o gent gran al casal o residència, allà estaran preparats per protegir-se. Caldrà aturar els aparells de climatització, informar-se a través dels mitjans de comunicació i esperar el senyal de fi d’alerta o la comunicació de final d’alerta per sortir al carrer. En tot cas, es convida a no fer servir el telèfon i evitar col·lapsar la xarxa.