Els Mossos d’Esquadra alerten que ha tornat l’estafa del fals militar. Consisteix en un engany en què l’estafador contacta a través de les aplicacions de missatgeria o de cites i busca establir un vincle emocional tot explicant que és en un país llunyà o en una missió humanitària. Després d’establir una relació amb la víctima, li demana diners.

Així funciona l’estafa del fals militar

Aquest és el “modus operandi” de l’anomenat “fals militar”, o també anomenat “enamorat virtual”, i que ja fa temps que és present a internet. Utilitzant l’enginyeria social, els estafadors detecten per xarxes les possibles víctimes i, abans de fer el primer contacte, aconsegueixen que els accepti alguna amistat comuna per donar confiança.

Aquest contacte inicial es converteix en una relació virtual amorosa i, amb aquesta vinculació emocional, acaba plantejant la voluntat de conviure junts. Durant la relació virtual, l’estafador explica que té molts diners, però que per un impediment no en pot disposar immediatament, per la qual cosa demana a la víctima un avançament econòmic. Els diners poden ser l’excusa per comprar un bitllet d’avió, despeses mèdiques, pagar la indemnització d’una jubilació anticipada o pagar aranzels.

Els consells dels Mossos

Els Mossos d’Esquadra recomanen que, si hi ha la mínima sospita, es recopili tota la informació del perfil de l’usuari i es presenti una denúncia. A més, també recorden que mai s’ha de fer cap pagament ni transferència bancària a persones desconegudes.

Comparteix a: