Fa anys que els voltants del Palau d’Esports s’han convertit en refugi de persones sense llar, però el darrer any els assentaments s’han incrementat de manera notòria. L’Ajuntament, conscient d’aquesta situació, ha reforçat les intervencions de seguretat, neteja i d’atenció social però ara està estudiant fer un pas més i es planteja acotar els entorns de l’equipament esportiu, en desús des de fa 14 anys, per evitar les pernoctacions i reduir-ne la brutícia.

Intervencions diàries dels serveis municipals per netejar la zona

Els equips municipals van diàriament a l’antic Palau d’Esports per netejar la zona i fer acompanyament als sensesostre que utilitzen l’espai per pernoctar. L’Ajuntament admet que en el darrer any s’han incrementat els grups de persones que utilitzen l’exterior d’aquesta infraestructura com a refugi i que hi ha problemes evidents de neteja que s’estan intentant solucionar. “No tenim varetes màgiques per solucionar un problema tan complex però hi estem intervenint i veureu solucions les properes setmanes”, ha dit el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, als veïns al darrer consell de barri del Poble-sec.

La primera actuació ha estat desplaçar la dotzena de persones que s’havien establert des de l’estiu a la balconada del pavelló, situada al carrer de Joaquim Blume, i retirar-ne matalassos, deixalles i material de cuina que hi havia acumulats. Els veïns dels edificis propers havien denunciat a través de les xarxes i d’instàncies a l’Ajuntament les molèsties que aquests assentaments els ocasionaven, ja que aquests grups de persones s’havien tornat violents i els crits, baralles i fins i tot amenaces s’havien tornat habituals.

Tanques, una possible solució

El proper pas podria ser instal·lar algun tipus de tanca al voltant de l’edifici esportiu com a element dissuasius. Serra, però, insisteix en la necessitat d’aconseguir que aquestes persones sense llar es vinculin als recursos assistencials municipals disponibles per tal de millorar les situacions generades pel sensellarisme. El regidor recorda, a més, que l’alberg per a persones sense llar de la Zona Franca ha ampliat recentment la seva capacitat amb 600 places noves de primera acollida. De fet, segons dades oficials ara mateix hi ha 3.500 persones que utilitzen els albergs municipals a Barcelona i un miler més que dormen al carrer.

Parterres verds que amaguen pertinences

Ara el més urgent per als veïns de la França Xica, al Poble-sec, és netejar els espais verds que envolten el recinte esportiu i que les persones sense llar utilitzen per amagar-hi les seves pertinences i el menjar. Alguns d’aquests parterres els utilitzen fins i tot com a lavabo, la qual cosa genera moltes pudors i fomenta la presència de rates a la zona. “Són el seu vàter i tenim rates com a gats”, ha explicat a betevé una de les veïnes dels habitatges del carrer de Joaquim Blume.

De moment, el districte de Sants-Montjuïc no té previst retirar el verd d’aquesta zona però sí substituir-lo per alguna altra espècie arbustiva.

Un problema de seguretat per al veïnat

Els assentaments al voltant de l’antic Palau d’Esports fa molts anys que hi són, però el darrer any les baralles han anat en augment i, fins i tot, algunes d’aquestes persones ha agredit verbalment alguns veïns. Alguns d’ells han explicat a betevé que des de fa mesos tenen les persianes dels seus habitatges abaixades de manera permanent, per evitar ser increpats.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a