A la biblioteca de Nou Barris s'imparteixen alguns dels cursos. Són tallers que formen part del programa Xarxa d'inclusió Barcelona, que ajuden a formar persones amb discapacitat amb l'objectiu de donar-los opcions dins del món laboral. Aquí un grup de set alumnes amb discapacitat intel·lectual reben avui formació en xarxas socials i informàtica. DECLA profe 'És una portunitat per integrar-se i viure socialment en un espai com les biblioteques i per una altre cantó forma part de l'aprenentatge professional per la inserció laboral. El més interessant és que van agafant practica amb l'ordinador i evidentment els ajudarà a l'hora d'accedir en un lloc de treball on hi hagi un ordinador.' DECLA alumne 'Me cuesta pero poco a poco voy aprendiendo, a mi me cuesta pero siempre se me queda algo'. L'any passat en aquests cursos es van atendre 1.400 persones amb discapacitat. D'aquestes, un 35 % van trobar feina.
Són dades que ha donat a conèixer la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, que valora molt positivament la feina conjunta de l’Ajuntament i les entitats que treballen per la inserció laboral d’aquest col·lectiu i, sobretot, que es tracti d’una contractació de qualitat. Des de les entitats de la xarxa han valorat també el foment de la formació en aquesta recerca de feina, sobretot entre les persones amb discapacitat intel·lectual. El govern municipal reconeix, però, que queda molt per fer i vol incidir en la contractació transparent i de qualitat.
Amb un pressupost de 390.500 euros, l’any 2015 van ser ateses per la Xarxa per la Inclusió de Barcelona (XIB) un total de 1.405 persones, 496 de les quals, un 34 %, van trobar feina. La xifra va millorar les dades de 2014 per a la majoria de tipologies de discapacitat i situa la taxa d’inserció en un 35,5 %, respecte al 25,7 % assolit el 2014, primer any de funcionament de la XIB. Entre les dades, destaca la millora en la contractació de les dones amb discapacitat contractades, que han passat de 179 el 2014 a 200 l’any 2015, i el salt més significatiu s’ha produït entre les dones més grans de 55 anys, que han passat de nou contractacions l’any 2014 a 29 dones contractades el 2015.
Durant l’any 2015, la XIB va contactar amb un total de 566 noves empreses i amb 306 amb les quals ja s’havia tingut una vinculació prèvia. Del conjunt d’ofertes gestionades, la majoria ho van ser en el mercat ordinari.
L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) té entre els seus objectius la millora de la inserció laboral de persones amb discapacitat, un col·lectiu que pateix uns índexs d’atur superiors a la resta de la ciutadania, i que també ha patit uns increments superiors a la resta d’ençà de l’esclat de la crisi.
Amb aquesta finalitat, i en el marc del Consell Municipal de Benestar Social, es va impulsar l’any 2014 la Xarxa per la Inclusió de Barcelona (XIB), que agrupa 60 professionals de l’Ajuntament i set entitats dedicades a la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Entre altres programes, impulsa el projecte Didàctica, per dissenyar una nova formació professional i noves oportunitats laborals per a les persones amb discapacitat intel·lectual, en àmbits com el medi ambient, l’educació en el lleure i la cura d’animals.