Les xifres confirmen un altre escenari educatiu preocupant. Més de 13.000 alumnes deixen cada any els estudis postobligatoris a Catalunya. La taxa d’abandonament als cicles formatius de grau mitjà de formació professional és del 14,8 %, mentre que al batxillerat se situa en el 4,7 %. Així ho conclou un estudi de la Fundació Bofill amb dades del curs 2020-2021, que radiografia per primer cop aquesta etapa. L’informe detecta que l’abandonament es concentra, sobretot, en alguns centres concrets de màxima complexitat i que es produeix al primer curs.

Els nois, amb les xifres més altes d’abandonament

Segons l’estudi, el primer curs és crític, perquè és quan més estudiants deixen d’estudiar, tant a l’FP com al batxillerat. Els autors ho atribueixen a les “mancances” del sistema d’orientació actual i detallen que es produeix sobretot als cicles de grau mitjà. Els que més pleguen, els nois, sobretot els de nacionalitat estrangera i amb alguna necessitat educativa especial (NESE-A o NESE-B). També deixen d’estudiar els alumnes de més edat, amb una taxa d’abandonament del 20 %.

La Bofill considera que cal millorar el sistema d’orientació i la informació abans de fer la inscripció als cicles formatius però també durant els estudis. L’entitat demana també un acompanyament que sigui personalitzat per donar més opcions d’èxit educatiu. A més a més, proposa impulsar un sistema de beques d’entre 6.000 i 9.000 € per cobrir les necessitats de fins a 71.000 alumnes.

Millorar l’orientació i les beques

En aquest sentit i per augmentar les opcions de continuïtat, els autors de l’estudi creuen que calen més programes de reforç d’algunes competències bàsiques com català, castellà i matemàtiques. Els autors conclouen que l’absència d’aquest suport i haver repetit curs augmenta entre 2,5 i 10 vegades la probabilitat d’abandonar.

Catalunya, amb un 14 % d’abandonament escolar

Els autors del treball són Adrián Zancajo i Carlos Bueno, que ja van fer un primer estudi que va concloure que més de 9.000 adolescents no acaben l’ESO. Al 2023 la taxa d’abandonament escolar es va situar en el 14 %, per sobre de la mitjana estatal (13,6 %) i europea (9,6 %). Catalunya continua entre els països amb més joves poc qualificats i sense estudis postobligatoris, tot i haver reduït notablement la taxa d’abandonament des d’un 32,9 % l’any 2008 fins al 14 % actual.

Comparteix a: