A la ciutat hi ha vuit escoles de primària que fan les classes en edificis prefabricats. En total, 1.073 alumnes que estudien en barracons a Can Fabra, Congrés-Indians, L’Univers, Els Encants, Sant Martí, La Maquinista, Fluvià i La Mediterrània. La meitat dels mòduls, quatre, es troben al districte de Sant Andreu, i la resta estan repartits per Ciutat Vella, Gràcia, L’Eixample i Sant Martí.

Tot i que en principi es tracta d’una situació provisional,  les escoles Fluvià i Mediterrània fa quatre anys que fan classes en barracons, i les escoles Univers, La Maquinista i La Mediterrània afronten el futur amb molta incertesa.

Demandes de les famílies…

Per tal de canalitzar les denúncies i reivindicacions de manera conjunta, les associacions de pares i mares dels centres barcelonins han organitzat una plataforma d’afectats, la Xarxa d’Escoles en Barracots.

Les principals demandes, resumides al manifest “3 anys i prou”, són que l’administració fixi un termini màxim de tres anys per a la construcció i posada en marxa definitiva dels nous centres, i que les  famílies puguin participar en el disseny i el seguiment de les obres. A finals d’abril està previst organitzar una festa reivindicativa per difondre les reivindicacions i fer públic el manifest, que properament s’entregarà al Consorci d’Educació de Barcelona i al Departament d’Ensenyament.

…i respostes de l’Administració

Marta Comas, del Gabinet de Gerència del Consorci d’Educació de Barcelona, afirma que l’Administració es pot comprometre escolaritzar tots els infants en les millors condicions possibles però no pot limitar el termini en tres anys. Sempre que s’impulsa una escola de nova creació, Comas afirma que l’Administració ja preveu que l’etapa d’educació infantil es farà en barracons de manera provisional per, després, traslladar-se en una nova escola. Així mateix, afirma que sempre s’intenta buscar diàleg amb les escoles, i es canalitza la participació dels centres i les famílies a través de les comissions d’obres.

Comissió de Barracons

La FaPaC ha creat recentment la Comissió de Barracons, un grup que neix arran de la consolidació de la Xarxa d’Escoles en Barracots amb l”objectiu de fer de nexe d’unió entre les escoles del país i aconseguir més incidència a l’hora de canalitzar les demandes a l’administració.

Enric Llurba, president de FaPaC Barcelona Ciutat, afirma que tot i el marc de crisi econòmica ara no es pot aturar el procés de construcció sinó que s’ha de “calendaritzar de nou” a partir de les necessitats econòmiques i les prioritats actuals. La FaPaC planteja a l’administració un marge de vuit anys per eliminar el miler de barracons que hi ha a Catalunya.