La investigació s’ha anomenat Paradise papers, i l’ha duta a terme el mateix consorci de mitjans que va revelar els papers de Panamà. Els documents apunten que el pare de l’exalcalde era propietari d’una empresa farmacèutica important i apunten que ell se n’hauria beneficiat.  Ho hauria fet a través  d’una societat “trust”. Es tracta de companyies que gestionen transmissions de patrimoni i que es fan servir per desviar diners a l’estranger.

Xavier Trias ha desmentit aquestes informacions, a través d’un comunicat, primer i en una compareixença davant la premsa després. Assegura que “mai no he tingut cap relació amb cap compte o producte financer a l’estranger; mai no he tingut diners a l’estranger; mai no he tingut coneixement ni he participat en operacions financeres lligades a la meva família”.

L’exalcalde afirma que la família vol esclarir les informacions que assenyalen l’economia dels seus pares, de manera que l’advocat dels germans Trias reclamarà els documents utilitzats pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació “per poder verificar-los”. Ha reconegut que el seu pare va tenir diners a l’estranger el 1972 “i el van multar” i ha remarcat que si el seu pare mai va tenir “diners a Suïssa, jo no me n’he beneficiat”. També hi ha afegit que no pot respondre “per tota la família” (té dotze germans) però que “el que si que tinc clar és que els meus germans estan en estat de xoc i de sorpresa igual que jo”.

Trias ha descartat de totes totes dimitir per aquestes noves acusacions. Al contrari, assegura que “a mi això m’estimula”. A més, ha recordat que no és la primera vegada que rep “acusacions que posen en dubte la  meva honestedat” i lamenta “el to acusatori” de les preguntes del periodista de La Sexta, que divendres passat el va entrevistar.

Una investigació d’abast internacional

La investigació del Consorci Internacional de Periodistes, ha fet públics més de 13 milions de documents, en els quals apareixen més d’un centenars de personalitats de tots els àmbits, que suposadament, es van beneficiar de societats fora del país. Entre els noms destacats hi ha el secretari de comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, que seria accionista d’una empresa que ofereix serveis de transport marítim que va ser contractada pel gendre de Putin. També hi apareix el gendre de Donald Trump, Jared Kusher, que suposadament va rebre una inversió de 850.000 dòlars per part d’un fons alimentat per un banc públic rus. Altres noms destacats són la reina d’Anglaterra, els cantants Madonna i Bono, d’U2, o l’ excanceller alemany Gerard Schröder.

Trias demana ètica als periodistes

Després de trobar-se divendres a la Sexta responent per sorpresa sobre els Paradise Papers i al cap d’unes quantes preguntes de mitjans d’àmbit estatal, Trias ha fet una crida als mitjans de comunicació perquè “mantinguin un plantejament que sigui ètic”. Trias s’ha mostrat comprensiu que els periodistes l’han de “collar”, però ha deixat clar que “quan dic que no és que no”.
 
Comparteix a: