Hereu va admetre que Tura el pot beneficiar al maig per combatre la centredreta per això la va convidar a sumar-se a la seva llista si guanya les primàries encara que va deixar clar que ell no s'integrarà en la de l'exconsellera JORDI HEREU, candidat a les primàries del PSC MONTSERRAT TURA, candidata a les primàries del PSC No anirà a la de Tura perquè Hereu entendria que si guanya l'exconsellera la militància haurà optat per la renovació. Unitat versus renovació. Tura en va fer bandera. I la va argumentar com una renovació necessària per remuntar les enquestes. Tura i Hereu s'han esforçat en marcar diferències i per demostrar plena implicació amb la ciutat. Hereu ha dit que el seu compromís amb Barcelona és irreversible mentre Tura ha afirmat que no es presenta a les primàries per aconseguir càrrecs perquè ja els té.

Els “sensors socials” de Montserrat Tura detecten que els barcelonins han perdut la confiança en el projecte socialista per a la ciutat. Aquesta és la raó per la qual va decidir ser candidata, perquè se sent capaç de recuperar la il·lusió d’etapes anteriors i capgirar el panorama que dibuixen les enquestes. “No sóc un calc de Jordi Hereu”, ha assegurat Tura en resposta a un dels molts intents del moderador, Jordi Llompart, per trobar les diferències entre ambdós candidats. Ella ha lamentat que “la veu de l’autoritat municipal a vegades s’ha apagat més del que voldríem” i ha assegurat que té una forma diferent de governar i fer les coses, encara que compateixi les grans prioritats del projecte de ciutat de Jordi Hereu.

L’alcalde s’ha declarat orgullós de la tasca feta des del govern municipal i ha assegurat que només reivindicant-la i explicant-la bé es podria fer front a l’alternativa de centredreta que representa CiU. Jordi Hereu també es considera garant de la unitat dels socialistes barcelonins. Hereu s’ha mostrat convençut que el PSC pot guanyar les municipals amb ell com a cap de llista, i ha insistit que vol comptar amb Montserrat Tura dins del seu equip, per integrar les sensibilitats que diu que representa. Hereu ha explicat que si, per contra, és ella qui guanya les primàries, ell es retirarà de la primera línia política, entenent que els socialistes hauran demanat un canvi al capdavant del projecte. Tura troba incoherent que Hereu la vulgui a la seva llista i no estigui disposat a formar part de la candidatura si ella és la número ú.

Tema estrella: la inseguretat

Sense deixar de reivindicar en cap moment l’obra de govern, Jordi Hereu ha apuntat com a grans reptes de ciutat per als propers anys la seguretat ciutadana, la gestió de l’impacte del turisme i la millora de les infraestructures de transport com l’aeroport o la xarxa de Rodalies. El primer d’aquests temes ha centrat una part important del debat. Tura ha fet valer la seva condició d’exconsellera d’Interior i de Justícia per dir: “he vist el delicte fit a fit”. Hereu ha recollit el guant recordant que ell, com a regidor de Seguretat i Mobilitat, va co·laborar amb Tura per fer realitat l’actual model policial de Barcelona. L’alcalde ha reivindicat el paper del consistori barceloní en la gestió de la seguretat als carrers i en la lluita contra els delinqüents reincidents, tot adoptant un rol que assegura que rebutgen els alcaldes d’altres ciutats espanyoles.

Montserrat Tura ha proposat que Tabasa, l’empresa pública que gestiona els túnels de Vallvidrera, doni suport a la construcció del nou túnel ferroviari d’Horta. Tant Tura com Hereu s’han mostrat contraris a qualsevol endarreriment o simplificació del projecte de la Línia 9 del metro, tal i com va avançar ahir el conseller Lluís Recoder. La candidata també ha criticat obertament el govern del PSOE per aplaçar obres com l’arribada dels trens de rodalia a la nova terminal T1 de l’aeroport del Prat.

En un darrer intent per marcar diferències entre els dos candidats, Llompart els ha demanat que es definissin ideològicament i també respecte a les consultes sobiranistes sobre la independència de Catalunya. Hereu s’ha perfilat com a “socialdemòcrata, evidentment catalanista, evidentment no independentista”. L’actual alcalde ha recordat la figura de Josep Pallach, a qui va sentir en un mítin quan ell tenia 11 anys. Tura ha reivindicat la llibertat personal, la igualtat d’oportunitats i la justícia social, però ha subratllat que el seu objectiu és construir una Barcelona pròspera comptant amb tot el talent disponible. S’ha definit també com a socialdemòcrata i catalanista, però ha remarcat que vol ser l’alcaldessa de tots els barcelonins.