Pel síndic de greuges, Rafael Ribó, en els informes de la Guàrdia Urbana hi havia inconsistències i oblits en el relat dels fets des que els joves van ser detinguts. Segons ha denunciat aquest matí, però, acreditar què va passar en dependències policials és gairebé impossible perquè el llibre de registre i custòdia dels detinguts ha desaparegut. Que es perdi un llibre d'aquest tipus, segons ha dit, és el primer cop que passa. RAFEL RIBÓ, síndic de greuges "Demanem que s'investigui perquè ha desaparegut el llibre de registre i custòdia i que si cal s'estableixin responsabilitats per aquesta desaparició." Malgrat la falta d'aquest document, Rafael Ribó creu que hi ha indicis que almenys un dels detinguts va patir ferides i contusions mentre estava sota custòdia policial. La causa, per la qual els joves van presentar denúncia, va arxivar-se al jutjat. Ribó, però, denuncia que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d'Esquadra no obrissin cap investigació interna per aclarir els fets al marge del procés judicial. RAFEL RIBÓ, síndic de greuges "Demanem que sempre hi hagi investigació independent quan hi ha sospites o denúncies de tractes indeguts a persones detingudes. Ho diuen totes les convencions internacionals signades per l'Estat espanyol." Per tot plegat, el síndic conclou que les administracions implicades van actuar amb negligència i manca de transparència i demana que es prenguin mesures. Reclamen, per exemple, que s'elaborin procediments d'actuació policial més concrets i que s'apliquin els protocols internacionals de prevenció dels maltractaments.
Els indicis de maltractament que ha detectat el síndic, Rafael Ribó, corresponen al moment en què els detinguts estaven sota la custòdia de la Guàrdia Urbana. Un d’ells, Rodrigo Lanza, va requerir punts de sutura per un trau al cap però aquestes cures no se li van practicar a l’Hospital del Mar on se’l va adreçar en un primer moment, sinó a l’Hospital de l’Esperança hores més tard. Enlloc no figura ni com es va fer el trau, ni quan. De fet, una altra de les circumstància que denuncia el síndic és la desaparició del llibre de registre i custòdia dels detinguts amb la informació de febrer de 2006, i clau per entrendre la cronologia dels fets. Un fet que el propi Rafael Ribó ha qualificat de “colpidor” i greu. Des de l’Ajuntament, han explicat que, a la comissaria de Ciutat Vella, no es conserva cap llibre d’aquest tipus anterior a l’octubre de 2007, quan es va regular l’arxivament de la documentació policial a la ciutat. Malgrat que inicialment es va assegurar que aquest tipus de llibres no existien fins al 2007, després s’ha aclarit que, tot i que es documentaven les incidències de cada detingut, aquests registres no es guardaven a cap arxiu.
L’informe del síndic també posa de manifest que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra van obrir cap investigació interna per aclarir les denúncies de maltractaments fetes per diversos dels detinguts. Per Ribó la conclusió és clara: “negligència” i “falta de transparència”. “Ometre un document és falta de transparència i no obrir una investigació també”, ha assegurat durant la presentació de les conclusions a la premsa. Ribó ha dit que “ni el conseller Espadaler ni l’alcalde Xavier Trias són els responsables del 4-F”, però sí que ho són de “prendre mesures” sobre el que es desprèn d’aquest cas.
En aquest sentit, Ribó ha instat a les administracions públiques que apliquin els protocols ja existents i que obrin una investigació independent en cas que hi hagi sospites o denúncies per un tractament indegut de les persones detingudes. També reclama que es garanteixi l’assistència lletrada des del primer moment de la detenció, i no 36 hores després dels fets, com passa amb els detinguts del 4-F. En el cas específic de l’Ajuntament de Barcelona, l’informe del síndic insta el consitori a redissenyar la Unitat Interna d’Investigació, i a adequar o clausurar “immediatament” les dependències de la Guàrdia Urbana que no garanteixin la seguretat dels detinguts o dels mateixos agents.
La investigació del síndic de greuges també apunta a la hipòtesi d’un possible error de diagnòstic pel que fa a la invalidesa dels dos agents de la Guàrdia Urbana implicats en els fets. El síndic recomanarà a l’INSS, l’Institut Nacional de la Seguretat Social, que valori “iniciar d’ofici una revisió de grau”. Sobre la reobertura del cas 4-F, Rafael Ribó ha assegurat que aquesta qüestió “no pertany a la Sindicatura de Greuges”.