eleccions europees 2024

(ACN-Redacció) Primer dissabte de campanya de les eleccions europees 2024. En diversos actes al territori, els candidats han centrat el debat en l’oficialitat del català a Europa, la llei d’amnistia i l’augment de la ultradreta, amb diversos retrets.

Junts defensa l’oficialitat del català

La cúpula de Junts ha defensat la unitat de la llengua catalana en un acte a Palma en què s’han refermat en què són l’únic partit que pot aconseguir la cooficialitat del català a Europa. En una declaració telemàtica, el candidat Toni Comín, ha demanat el vot per la formació afirmant que la candidatura de Junts és “l’única netament catalana”.

El PSC demana ofici polític

EL PSC s’ha mostrat preocupat per l’augment de la ultradreta. Des de Molins de Rei, Salvador Illa, ha explicat que aquestes eleccions hi ha “dues úniques opcions”: més Europa o més ultradreta. I en clau catalana, sobre possibles pactes, ha demanat als partits, generositat i ofici polític per configurar el futur govern de la Generalitat.

ERC demana frenar el canvi climàtic

La candidata d’ERC, Diana Riba, s’ha desplaçat fins a Bilbao per seguir la final femenina de la Champions. Allà ha proposat aplicar la directiva europea sobre igualtat de gènere a les federacions esportives. Des de Lleida, el número dos de la formació, Tomàs Molina, ha demanat actuar ja per frenar el canvi climàtic. Molina ha alertat dels riscos per al planeta del creixement dels partits d’extrema dreta i ha fet una crida a reduir les emissions per combatre l’escalfament global.

Podem desafia el PSOE

La candidata de Podem a l’Eurocambra, Irene Montero, anima “l’esquerra transformadora” a “posar-se en peu” en aquestes eleccions. La secretària política i candidata de Podem a les eleccions europees, Irene Montero, ha exigit a l’actual vicepresidenta del Govern espanyol i candidata del PSOE, Teresa Ribera, que deixi clar en la campanya si està disposada a formar part d’una Comissió Europea on hi hagi membres de l’extrema dreta.

Cs acusa Sánchez de permetre “l’assetjament marroquí” a Melilla

El candidat de Cs a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha acusat aquest dissabte al president espanyol, Pedro Sánchez, de permetre “l’assetjament marroquí” a Melilla. En una atenció als mitjans des de la ciutat autònoma, ha afirmat que “ningú” havia defensat els interessos de Melilla a l’Eurocambra “fins que va arribar Cs”. 

Vox critica la dependència d’Espanya

El candidat de Vox, Jorge Buxadé, advoca per una Europa on una ordre de detenció de Puigdemont fos vàlida a qualsevol país. Ho ha dit des de l’acte central del partit a Barcelona, en què ha assegurat que Espanya es troba en una situació de dependència d’Europa, i que PP i PSOE han permès que hagi perdut la seva sobirania judicial.