eleccions parlament europeu 2024

(ACN) Els ciutadans de la Unió Europea estan cridats a les urnes el 9 de juny per triar la nova Eurocambra amb motiu de les eleccions europees 2024 i a Catalunya la campanya, que arrenca aquest divendres, arriba en plena ressaca de les eleccions al Parlament català i enmig de les negociacions per aconseguir formar un nou govern a la Generalitat. Aquest element es combinarà amb els temes propis de la campanya europea, com el conflicte de l’Orient Mitjà, Rússia i Ucraïna o l’ascens de l’extrema dreta.

Des d’un punt de vista general, la Unió Europea confia en una pujada de la participació. Des de seva l’oficina a Barcelona destaquen que la xifra d’enquestats en el darrer Eurobaròmetre amb intenció de votar a les eleccions europees és del 71 %, nou punts més que fa cinc anys. Amb tot, es mostren prudents, atès que són conscients que aquestes dades no sempre es traslladen a les urnes.

Màxim històric en ple debat sobiranista

Deixant de banda les primeres eleccions que es van celebrar amb l’entrada d’Espanya a la UE el 1987, el màxim històric de participació en uns comicis europeus a Catalunya és del 2019. Aquestes eleccions van coincidir amb les municipals i, a més, els dos grans líders de l’independentisme del moment, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, es van presentar a les europees com un intent de portar la causa catalana a Brussel·les. Van votar gairebé 3.440.000 persones, un 60,93 % del cens. Es va superar fins i tot la mitjana europea de participació (50,66 %).

En canvi, en les europees del 2014 la participació va ser del 46,18 %. El mínim històric és del 2009, quan menys del 37 % dels electors catalans van votar per triar representant a l’Eurocambra, per sota de la mitjana europea.

Candidats dels partits catalans

En els comicis europeus la circumscripció electoral és única a tot l’estat, amb la qual cosa els ciutadans voten les mateixes llistes de candidats a totes les ciutats i comunitats autònomes. A l’estat hi ha 33 candidatures i la majoria dels grans partits estan adscrits a un grup europarlamentari del qual formaran part un cop es renovi la cambra.

A Catalunya, la campanya coincideix amb les negociacions per formar govern i el calendari per a la constitució del Parlament de Catalunya no deixa marge als partits per aparcar les converses. La data màxima per constituir la Mesa de la cambra és el 10 de juny, és a dir, l’endemà de les eleccions.