L’associació de veïns i comerciants Amics de la Rambla vol atreure més veïns a la via més icònica de la ciutat, ara envaïda pel turisme. Per aconseguir-ho, l’entitat proposa omplir terrats de la Rambla amb habitatges a un preu assequible. Al llarg de la Rambla hi ha uns 120 terrats, dels quals una seixantena són de finques particulars i serien susceptibles d’acollir habitatge.

Propostes per ampliar l’oferta d’habitatges a la Rambla

Amics de la Rambla planteja dues vies per dur veïns als terrats. La primera, la més cridanera, és instal·lar pisos prefabricats al capdamunt dels edificis, amb la mateixa fórmula de contenidors marítims que ja utilitzen els allotjaments d’emergència APROP de l’Ajuntament de Barcelona. Segons ha explicat a betevé el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, els contenidors no suposarien cap problema perquè no serien visibles des del carrer.

cuina pis aprop
Interior d’un pis APROP, fet amb un contenidor marítim metàl·lic com a estructura

La segona via que proposa l’entitat és legalitzar com a habitatge els volums irregulars que ja existeixen al damunt de molts terrats. Per exemple, els pisos d’antics porters, els vells colomars o altres habitacles petits que ara estan en desús.

Hi ha molts terrats de Ciutat Vella on es podrien posar dos o tres blocs. Guanyaríem habitatges i veïnat”
Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla

Els inquilins dels habitatges guanyats als terrats de la Rambla haurien de pagar una quota, que aniria a la comunitat de veïns de la finca on es trobés l’habitatge en qüestió. Els diners servirien per sufragar despeses comunitàries, com la instal·lació d’un ascensor o l’arranjament d’una façana.

L’Ajuntament, obert a estudiar la proposta

Durant la Comissió d’Urbanisme del mes de novembre, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va respondre a una pregunta de Cs sobre la proposta de la Rambla que el consistori l’estudiarà, sempre que l’habitatge resultant sigui a un preu assequible.

Compartim la necessitat d’aconseguir habitatge. Això sí, que sigui assequible i no serveixi per especular després”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Ara bé, en la mateixa comissió Sanz també va fer un avís: que si Barcelona permet que les finques de la Rambla creixin als terrats, la ciutat ho haurà de compensar amb més zones verdes al districte de Ciutat Vella.

terrat rambla
Exemple d’un terrat al voltant de la Rambla, ara amb molta superfície desaprofitada.