Les tres naus industrials en desús que l’Ajuntament de Barcelona va comprar al barri del Besòs i al 22@ ja tenen projectes guanyadors per instal·lar-s’hi. El grup Mondragón desenvoluparà un centre per impulsar empreses relacionades amb la tecnologia a la nau del Bon Pastor, mentre que el Palo Alto BCN XRLAB serà un espai per a desenvolupar indústries creatives audiovisuals, amb Ingenia Cutura, Arsmediatech i Lavínia. Finalment l’IAAC, l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, farà el Barcelona Urban Tech, al carrer d’Àvila.

Barcelona Activa en farà el seguiment i l’activitat començarà entre el 2024 i el 2025, depenent dels terminis de reforma de les naus. Segons l’Ajuntament de Barcelona, els nous pols d’activitat econòmica tindran un impacte en 250 pimes i empreses emergents, i capacitat per formar en innovació i tecnologia més de 1.000 alumnes l’any. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat que aquesta és la col·laboració públicoprivada “més important del mandat per dinamitzar i diversificar l’economia de la ciutat“.

L’Ajuntament invertirà 5 milions i mig d’euros per rehabilitar la nau E de Palo Alto, pel que fa a les altres dues naus, el consistori subvencionarà el 30 % del cost dels projectes.

Què s’hi farà?

  • Barcelona Circular Hub: A la nau del carrer d’Asunción, de més de 3.300 m² i al barri del Bon Pastor, la corporació Mondragón hi desenvoluparà el projecte Barcelona Circular Hub. S’hi farà formació per a joves, a la vegada que s’acompanyarà empreses que ja estan en funcionament. L’objectiu serà afavorir nous models de negoci d’economia circular i de la indústria 4.0, que inclou tècniques de producció amb tecnologia intel·ligent.
  • Barcelona Urban Tech: A la nau del carrer d’Àvila, amb més de 1.500 m², l’IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) hi desenvoluparà el Barcelona Urban Tech. L’objectiu és que amb aquest hub Barcelona segueixi sent referent en innovació urbana i smart city. Acollirà projectes de transició energètica i mobilitat intel·ligent i hi haurà un laboratori d’experimentació.
  • Pol d’indústries creatives: Finalment, a la nau E de Palo Alto, l’UTE Palo Alto BCN XRLAB, hi desenvoluparà un hub d’indústries creatives. S’especialitzarà en projectes audiovisuals a partir de les noves tecnologies, com ara les experiències immersives, realitat virtual, augmentada, animació i 3D. Tot plegat, per aplicar-ho comunicació, videojocs, oci, educació, i nous formats que s’adaptin als diferents públics i formats. La nau té una superfície de 2.092 m².