L’Ajuntament ha iniciat el procés per convertir tres antigues naus industrials del Besòs i el 22@ en nous “hubs” dedicats a l’emprenedoria i la innovació de la mà d’empreses privades. Es tracta de la Nau industrial Asunción, al Bon Pastor, que serà un pol de la indústria 4.0 i l’economia circular; la Nau Àvila (al costat de l’antiga fàbrica de gel Siberia) al 22@ del Poblenou, dedicada al debat i l’impuls de l’arquitectura i l’urbanisme del futur, i la Nau E de Palo Alto, que es dedicarà a les indústries creatives.

Nau industrial al carrer Àvila 14-16 que s’ha de convertir en un espai d’impuls d’arquitectura i urbanisme del futur.

L’última setmana de setembre, el consistori obrirà un concurs públic per seleccionar els millors socis per a cadascun dels espais. Es busquen operadors privats, petites i mitjanes empreses, també internacionals, que desenvoluparan els projectes en aquestes naus, de titularitat municipal. L’adjudicació està prevista a partir d’aquest desembre.

Diversificar els polígons industrials

L’objectiu de l’Ajuntament en aquests espais és doble. D’una banda, es vol ajudar a crear llocs de treball i atreure noves inversions a Barcelona i, de l’altra, s’aconsegueix diversificar els usos d’entorns molt industrialitzats. Actualment, als polígons del Besòs es concentren prop de 750 pimes industrials que generen 10.000 llocs de treball i, amb aquests nous pols d’activitat, es vol donar més dinamisme en aquest entorn.

Per desenvolupar aquest pols s’han estudiat altres models similars a arreu del món, com el Here East, de Londres; el Basque Culinary Center, de Sant Sebastià; l’HCB, de Lisboa, o el Maria01, de Hèlsinki. L’Ajuntament preveu una inversió d’uns 10 milions d’euros per posar en marxa els “hubs”, dels quals set milions els aportarà el consistori.