turisme Barcelona

La Comissió d’Economia i Hisenda ha donat la primera llum verda a encarir fins al màxim (4 €) el recàrrec municipal de la taxa turística. Hi han votat a favor el PSC, TriasxBCN, BComú i ERC, els mateixos que en el darrer plenari ja van donar suport a la mesura; en canvi, el PP i Vox hi han votat en contra. Perquè l’encariment es pugui fer efectiu, la modificació de l’ordenança fiscal que regula el recàrrec municipal de la taxa turística haurà de passar pel ple, ara que ja disposa dels informes preceptius del Consell Tributari.

El tinent d’alcaldia d’Economia i Turisme, Jordi Valls, ha celebrat el suport de l’oposició, però no s’ha estalviat fer-los un retret: “El que aprovem avui ho podríem haver aprovat fa un any”, quan l’oposició va tombar la primera proposta d’ordenances fiscals del govern de Jaume Collboni. Joana Ortega (TriasxBCN) ha avisat que “gestionar el turisme no consisteix a atiar la turismofòbia“, mentre que Janet Sanz (BComú) ha acusat el govern del PSC de voler encarir la taxa turística “quan l’opinió pública veu Collboni com un comercial turístic“.

Jordi Castellana (ERC) ha dit que “cal plantejar el límit del recàrrec” perquè pugui encarir-se més enllà dels 4 € de límit actuals i Àngels Esteller (PP) ha retret al PSC que “només volen recaptar, però el que haurien de fer és gestionar bé”. Gonzalo de Oro (Vox) ha lamentat que “l’augment de la taxa no millora les prestacions turístiques de la ciutat”.

Així quedaran els imports de la taxa

establimentIEETrecàrrec BCN vigentproposta recàrrec BCNtotal
vigent
total proposta
hotels 5*3,5 €3,25 €4 €6,75 €7,5 €
hotels 4*1,7 €3,25 €4 €4,95 €5,7 €
pisos turístics2,25 €3,25 €4 €5,50 €6,25 €
resta establiments1 €3,25 €4 €4,25 €5 €
creueristes +12 h2 €3,25 €4 €5,25 €6 €
creueristes -12 h3 €3,25 €4 €6, 25 €7 €
Cost per persona i dia