El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona del mes de juny ha tocat el crostó al govern de l’alcalde, Jaume Collboni, per l’exhibició de Fórmula1 al passeig de Gràcia i per la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell (durant la preparació de la qual es van destrossar unes escales protegides). Ha passat durant el debat d’una proposta de TriasxBCN que s’ha aprovat amb els vots de Trias, BComú i ERC, l’abstenció del PSC i el no del PP i Vox, per demanar que l’Ajuntament marqui criteris abans d’organitzar grans esdeveniments.

Durant aquest debat, Xavier Trias ha carregat contra l’executiu, tot i haver-se mostrat favorable a l’F1. “No estem en contra del fons, sinó de com ho han fet. No saben si fan polítiques d’esquerres o de dretes“, ha dit Trias l’endemà d’avisar Collboni que el seu grup el faria “suar” quan ell hagi plegat, al ‘bàsics’, de betevé. Des de BComú, Janet Sanz ha acusat l’alcalde de “tractar Barcelona com una matèria primera i els veïns, com a decorat” i ha afegit: “No necessitem un alcalde que sigui promotor turístic, sinó que defensi els barris”.

El govern es defensa: “Res a veure amb el turisme”

ERC també ha donat suport a la proposta, però ha tingut un to més dur contra els comuns que contra el PSC —amb qui tenen enllestit un preacord de govern. Jordi Castellana ha dit: “Em meravella que qui ha estat partícip d’aquest model de ciutat ara el critiqui”. En canvi, Àngels Esteller (PP) ha carregat contra Trias i s’ha mostrat “preocupada per sentir Xavier Trias parlant com si fos Ada Colau“; Liberto Senderos (Vox) ha acusat els de TriasxBCN de fer “una proposta purament propagandística“.

L’encarregat de defensar l’executiu ha estat el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls. El PSC ha fet una abstenció en la proposta de Trias perquè ha admès que sempre es pot fer millor, però ha defensat tant l’organització del xou de Fórmula1 al passeig de Gràcia com la desfilada de moda al Parc Güell “no tenen res a veure amb el turisme. Tenen a veure amb una cultura de la ciutat amb el motor i amb la necessitat de definir Barcelona en el món del disseny”.