L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha sotmès al debat del Ple de l’Ajuntament la seva acció com a alcalde, per primera vegada en aquest mandat. Ho ha fet en una sessió extraordinària que ha arrencat a les 9.30 h i en què el govern del PSC ha defensat un informe sobre l’estat de la ciutat i l’acció que ha dut a terme l’executiu durant els anys 2023 i 2024. Ha estat en una sessió prèvia al plenari municipal ordinari del mes de setembre.

Ace seguit ha començat una sessió ordinària marcada pels debats sobre la Copa Amèrica de vela i sobre els lloguers temporals. Sobre aquest darrer punt, ERC ha volgut que Barcelona expressi un compromís clar perquè la ciutat tingui una regulació dels lloguers temporals. El punt ha quedat aprovat amb els vots favorables d’ERC, els comuns i els socialistes. Han assenyalat, entre altres raons, que en els darrers mesos s’ha incrementat ostensiblement el preu d’aquest tipus d’arrendaments i això ha empitjorat encara més les dificultats dels llogaters per accedir a un lloguer assequible. Junts, el PP i Vox han reafirmat la seva posició contrària i hi han votat en contra, tot recordant que aquesta figura és necessària en una ciutat que acull estudiants i professionals. El PP i Vox al·leguen que les regulacions són perjudicials i són les causants dels augments dels preus.

Rebutjada la petició sobre la Copa Amèrica

Pel que fa a la Copa Amèrica, tots els grups menys Barcelona en Comú han rebutjat la petició de BComú d’encarregar una auditoria externa per determinar si els organitzadors de la competició van inflar les dades d’impacte econòmic i d’audiències, tal com va apuntar un reportatge periodístic. L’exalcaldessa Ada Colau ha defensat aquest punt com un “acte de transparència” així com d’autocrítica”, ja que es va acordar durant el seu mandat. Colau ha rebut les crítiques de la resta de grups, que han instat a esperar al final de la competició per avaluar l’impacte de l’esdeveniment. També han destacat els beneficis que la Copa Amèrica comporta a la ciutat, tant pel que fa a les inversions al port i edificis històrics que eren pendents de rehabilitar, com a la imatge de Barcelona.

Pròrroga del dret a tanteig i retracte

Un dels primers punts aprovats en la sessió ordinària del ple ha estat la pròrroga per sis anys de la possibilitat de l’Ajuntament d’exercir el dret de tanteig i retracte en la compra d’habitatges privats, una mesura defensada com una eina més per combatre la crisi d’habitatge i sumar pisos de preus assequibles a zones densament edificades, on és complicat intervenir d’una altra manera. N’han posat com a exemple la darrera compra, la d’un edifici al carrer de la Diputació que fins aleshores es dedicava al lloguer turístic o de temporada. La mesura ha rebut el suport dels comuns, Junts i ERC, que n’han fet una bona valoració. D’altra banda, Vox i el PP hi han votat en contra per considerar que vulnera el dret a la propietat privada i crea inseguretat jurídica.

Defensa del català i de la Guàrdia Urbana

Més enllà de la Copa Amèrica i dels lloguers, Junts ha fet una petició a l’alcalde perquè l’Ajuntament creï la figura d’un comissionat per la llengua catalana. La demanda arriba pocs dies després de la polèmica perquè el repertori del Piromusical de la Mercè 2024 tenia només una cançó en català. Collboni ha aprofitat per assenyalar que la creació de l’Oficina de la Llengua Catalana pactada amb ERC a la Generalitat “està en marxa”.

El PP, per la seva banda, ha reclamat que l’Ajuntament desallotgi immediatament l’edifici ocupat del passatge d’Alió (Gràcia), mentre que Vox ha demanat que el consistori condecori els agents de la Guàrdia Urbana que van ser envestits per activistes de Greenpeace.