El d’aquest divendres, 26 de juliol, ha estat l’últim ple ordinari de l’Ajuntament de Barcelona abans de les vacances d’estiu. Ha estat una sessió carregada de titulars: el del comiat de Xavier Trias (president del Grup Municipal de TriasxBCN, que canviarà de nom) i que ha deixat la política activa com ja havia anunciat que faria durant la campanya electoral del 2023 si no era alcalde. De fet, ha estat la segona vegada que Trias s’acomiadi del Ple: ja ho va fer el 2019, després que Ada Colau revalidés com a alcaldessa per segon mandat.

Turisme i lloguers, de nou en el centre

A les portes de l’agost —el mes rei de l’arribada de visitants a la ciutat—, el turisme ha tornat a centrar part del debat polític del Ple. En aquest sentit, s’ha donat llum verda a incrementar fins al màxim (4 €) el recàrrec municipal de la taxa turística.

A més, ERC i el PP han defensat dues proposicions perquè Barcelona lideri una aliança internacional de ciutats en pro d’un turisme responsable i sostenible, i per replantejar el PEUAT (el pla que regula la implantació d’hotels a la ciutat) i per mantenir els pisos d’ús turístic, respectivament. La dels republicans ha quedat aprovada i la del PP, en canvi, no.

15:34
   

Xavier Trias s’acomiada de la política barcelonina

Al final del plenari, s’ha reservat un espai perquè Xavier Trias s’acomiadés com a regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Acompanyat des del balcó del plenari per la plana major del partit, amics i familiars, Trias ha assegurat que avui “no era un dia de retrets, sinó de donar les gràcies de tot cor” a tots aquells que l’han acompanyat al llarg de la seva trajectòria professional. Ha lamentat no haver estat escollit alcalde tot i haver guanyat les eleccions i, de cara al futur, ha reivindicat una manera de fer política on es “cultivin les formes”, un fet que ha considerat cabdal a l’hora d’entendre’s entre diferents colors polítics en benefici de la ciutat. 

Laia Bonet, del PSC, ha destacat la professionalitat de Trias el 2015, a l’hora de fer un traspàs “impecable” al govern municipal entrant, i ha assegurat que “la grandesa es demostra en els moments en què no hi ha tantes càmeres al davant”.  

Ada Colau, de BComú, ha reivindicat el respecte que s’han tingut l’un a l’altre malgrat les discrepàncies. Ha reconegut que tot i tenir dos models oposats de ciutat, tots dos han estat “alcaldes que estimaven la ciutat” i que han buscat els acords de ciutat més amplis possibles. Colau també ha defensat la postura de Trias en la defensa de la convivència i de les condicions de vida de les persones migrants. 

Elisenda Alamany, d’ERC, ha agraït a Trias haver reivindicat que “la política municipal és política de primer ordre” i que hagi defensat que “l’amor i la fe per Barcelona es demostra sobretot a l’oposició”. Daniel Sirera, del PP, ha assegurat que la figura de Trias “ha aportat serenitat, sentit comú i pragmatisme a la política catalana”.  

Gonzalo de Oro-Pulido, de Vox, ha dit que tot i que no estar sempre d’acord amb Xavier Trias, “em cau bé personalment, crec que és un bo i ha estat un bon alcalde”. Per acabar, l’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que Trias representa “el bo i millor de l’ofici de la política”. I en referència a les peticions d’alguns regidors de poder trucar a Trias d’ara endavant per demanar-li consell, Collboni ha dit que “no és cap secret, jo ja he trucat algunes vegades al senyor Trias, no sent alcalde i sent-ho”. 

14:39
   

Declaració institucional contra la violència masclista 

L’Ajuntament expressa en una declaració institucional el seu compromís per continuar desplegant els serveis municipals contra les violències masclistes i per dotar-los dels recursos necessaris per combatre aquesta xacra social. 

14:27
   

El debat sobre l’estat de la ciutat es farà al setembre 

L’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que el debat sobre l’estat de la ciutat es farà en el plenari del mes de setembre. Ho ha dit en resposta a un prec del PP, que li ha recriminat que fins ara no se n’hagi celebrat cap. 

14:25
   

Rebutjat un prec de Vox per rebre la selecció espanyola a Barcelona

Gonzalo de Oro, de Vox, ha demanat al consistori que organitzi una rebuda a la selecció espanyola de futbol amb motiu de la victòria a l’Eurocopa i exposi el trofeu obtingut. El regidor David Escudé ha recordat que l’Ajuntament ha repetit el mateix procediment que va fer amb la selecció espanyola femenina i amb el Barça quan va guanyar la Lliga de Campions i ha demanat a Vox que “no monopolitzi ni polititzi” un esdeveniment esportiu com aquest. 

14:24
   

Acceptat el prec del PP per reimpulsar el Paral·lel

Daniel Sirera, del PP, ha proposat un pla per impulsar l’activitat a la zona del Paral·lel basat en tres eixos. Ha demanat més coordinació de la Guàrdia Urbana als districtes de l’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc per controlar l’incivisme i la delinqüència, potenciar l’oferta cultural i gastronòmica i que la zona del Paral·lel s’inclogui dins del catàleg d’espais de la ciutat on es fan grans activitats. Raquel Gil, regidora de Sants-Montjuïc, ha assegurat que la voluntat de reimpulsar el Paral·lel hi és, però que és un “tema complex i que la millora del planejament urbanístic hi juga un paper important. 

14:16
   

La limitació de grups de turistes a Ciutat Vella es prorrogarà quatre anys més i s’estendrà a més punts 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que la restricció de persones (a un màxim de 20) als grups de turistes a Ciutat Vella, es prorrogarà quatre anys més. També ha assegurat que la mesura s’estendrà a altres punts de la ciutat en marc dels EGA. Ho ha dit en resposta a un prec d’ERC, que denunciava la manca de sancions i l’incompliment de la normativa. Segons Collboni, de gener a juny s’han detectat més de 3.000 grups de turistes al districte i 114, havien  realitzat algun incompliment.  

14:10
   

Aprovat el prec de BComú per donar resposta a les demandes de la Iniciativa Ciutadana lleure en lluita

Marc Serra, de BComú, ha demanat al govern municipal que prioritzi les trobades amb els col·lectius que treballen en el teixit social de la ciutat a “les desfilades de luxe al Parc Güell o en rebre la reina d’Espanya”, en referència a les reunions que s’han de produir entre el govern municipal i els impulsors de la iniciativa ciutadana Lleure i Cultura en Lluita. Maria Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia, ha reconegut que “la velocitat es més lenta del que voldria el col·lectiu” però ha assegurat que hi ha una trobada concertada per atendre les seves peticions dimarts, 30 de juliol, i una altra abans que acabi l’any.

14:05
   

Collboni vincula la connexió del tramvia per la Diagonal al pacte pel pressupost a Barcelona i Catalunya

L’alcalde, Jaume Collboni, ha refermat el compromís del govern municipal amb la connexió del tramvia per la Diagonal, però creu que per fer-ho possible cal un acord per tirar els pressupostos endavant a Barcelona i a la Generalitat. D’aquesta manera ha respòs a un prec de Barcelona en Comú, que ha demanat que la connexió es faci en aquest mandat. “Si de veritat volen, haurem d’arribar a un acord de pressupostos. A l’ajuntament i la Generalitat, perquè sense pressupostos no ho podrem fer”.

14:01
   

Collboni, davant les crítiques pels resultats del baròmetre municipal: “Sis de cada 10 mesures del govern estan aprovades per la ciutadania” 

En l’apartat de precs, Jordi Martí, de TriasxBCN, ha expressat la seva “preocupació” pels resultats del darrer Baròmetre municipal —que suspenen la gestió de l’alcalde Collboni— i ha assegurat que les principals preocupacions dels ciutadans, com la seguretat o l’habitatge, “s’han enquistat i s’han cronificat”. En resposta, Jaume Collboni ha defensat que “sis de cada 10 mesures del govern estan aprovades per la ciutadania” i ha respost a Martí que espera que govern i oposició arribin a “grans acords” en els temes que més preocupen als barcelonins. 

13:41
   

Mostres clares de calor entre els regidors en el plenari més estiuenc 

Diversos representants municipals han hagut de récorrer a ventalls o fulls de paper per airejar-se durant la sessió plenària. Fonts del consistori han explicat a betevé que des de fa uns dies no funciona correctament l’aire condicionat que climatitza la sala de plens. 

13:39
   

Tombada una iniciativa de Vox per rebutjar l’arribada de menors estrangers no acompanyats 

Gonzalo de Oro, de Vox, ha vinculat la immigració jove amb la delinqüència i ha denunciat l’efecte crida que generen les polítiques d’acollida de la Generalitat i del Govern espanyol.  

Del PSC, Maria Eugènia Gay s’ha mostrat en contra d’una iniciativa “racista i discriminatòria”. Jordi Martí, de TriasxBCN, ha destacat que el sistema d’acollida a Catalunya “està saturat” i ha acusat l’Estat de no haver-lo dotat dels recursos suficients. De Barcelona en Comú, Marc Serra ha acusat Vox de “criminalitzar” els menors migrants i ha assenyalat Junts per haver bloquejat la reforma de la Llei d’estrangeria. 

Per ERC, Eva Baró ha acusat Vox de presentar una proposició “indigna d’un consistori que sempre ha fet gala de la voluntat d’acollir i d’integrar” i contrària a la Declaració Universal dels Drets Humans. Per la seva banda, Juan Milián, del PP, ha acusat Vox de ser irresponsable i insolidari amb regions com les Canàries i limitar-se a “agitar les xarxes socials i impulsar les baixes passions”. 

La proposició només ha obtingut el vot favorable de Vox i la resta de grups municipals hi han votat en contra.  

13:22
   

El Ple tomba la proposta del PP per modificar el PEUAT i mantenir els apartaments d’ús turístic 

El Ple ha rebutjat la proposició del PP per modificar el PEUAT i mantenir els apartaments d’ús turístic. Daniel Sirera ha assegurat que limitar-los no acabarà amb el problema de l’habitatge i que el problema és la gestió del govern municipal. TriasxBCN i Vox hi han votat a favor i la resta de grups, en contra.  

Des del PSC, Jordi Valls ha recordat: “El PEUAT no serveix per definir el tipus de turisme que volem”. Janet Sanz, de BComú, creu que la proposta promou la massificació turística i que “torni la llei de la selva”. Des d’ERC, Jordi Coronas ha preguntat: “Pel PP, quin és el límit? Han de marxar tots els ciutadans perquè vinguin tots els turistes?”. Per part de Vox, Liberto Senderos ha expressat el vot a favor del grup per “defensar el turisme”.  

13:06
   

Proposició per liderar una aliança de ciutats per un turisme responsable i sostenible 

Des d’ERC, el grup impulsor de la proposta, Elisenda Alamany ha demanat que Barcelona torni a ser un referent i impulsi una aliança internacional de ciutats per un turisme responsable i sostenible. Ramon Tremosa, de Trias per Barcelona, ha compartit la necessitat de regular millor el turisme i ha denunciat una mala governança del turisme a la ciutat amb els governs de comuns i socialistes. 

De Barcelona en Comú, Janet Sanz ha remarcat que la proposta d’Esquerra recull moltes de les iniciatives que es van posar en marxa amb Ada Colau i la considera “tova i fora de context”. Des del PSC, Jordi Valls ha agraït que la proposta hagi fomentat “un debat madur sobre el turisme” i ha ressaltat que Barcelona ja forma part de projectes europeus per la gestió del turisme. 

Àngels Esteller, del PP, creu que Barcelona necessita un turisme de més qualitat però ha acusat ERC de voler-ne una regulació massa intervencionista. Per Vox, Gonzalo de Oro creu que la proposta d’ERC no és seriosa ni realitzable. 

La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de TriasxBCN, PSC, comuns i ERC, i amb els vots en contra del PP i Vox. 

12:47
   

S’aprova la proposta dels comuns per elaborar un pla especial urbanístic per regular els lloguers de temporada 

El Ple ha aprovat la proposició de BComú per crear un pla especial urbanístic per regular els lloguers de temporada. L’exalcaldessa, Ada Colau, ha recordat que “l’habitatge és una de les principals preocupacions dels ciutadans de Barcelona” i afirma que la regulació no és efectiva i que la ciutat viu un frau generalitzat a la llei.  

Hi han votat a favor TriasxBCN, ERC i PSC i, en contra, Vox i PP. Damià Calvet, però, ha dit que, malgrat entendre l’objectiu de la mesura, són partidaris de la regulació útil. Des del PSC, Laia Bonet ha demanat als comuns “fer polítiques serioses”. ERC ha recriminat a Colau que no aprofitessin la negociació amb el govern de l’Estat per regular-los. El PP recrimina a Colau que vol “enfonsar el lloguer temporal” i, des de Vox, han assegurat que es tracta d’un lloguer legal.  

  

12:15
   

Aprovada una proposició per promoure el català a Barcelona 

TriasxBCN ha presentat una proposició per protegir, promocionar i normalitzar l’ús del català a la ciutat, que demana al govern municipal compromís amb la llengua catalana i més recursos per a les entitats que treballen per enfortir-la i promoure’n l’ús. 

Joan Rodríguez, de TriasxBCN, ha lamentat que, tot i que el govern del PSC ha votat a favor de propostes similars anteriors, “no hi ha una acció directa del govern en favor del català”. Dels comuns, Pau Rodríguez ha demanat al govern més implicació per fer complir la Carta Municipal, que regula l’ús del català. Des d’Esquerra, Jordi Castellana ha ressaltat la necessitat de situar el català com a llengua vehicular entre la ciutadania. 

El PSC ha lamentat que TriasxBCN no hagi volgut incloure esmenes a la proposició. Maria Eugènia Gay ha demanat treballar de manera unida i ha reivindicat que el govern està absolutament compromès amb la llengua catalana. Del PP, Víctor Martín ha situat la proposta de TriasxBCN “en la lluita per diferenciar-se d’ERC” i ha acusat els independentistes de voler imposar un Ajuntament monolingüe. Gonzalo de Oro, de Vox, ha acusat el grup de Trias de “supremacista i totalitari” i de voler situar el castellà com a llengua estrangera. 

La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de TriasxBCN, Barcelona en Comú i ERC, i els vots en contra del PSC, PP i Vox. 

11:53
   

S’aprova la reforma de la masia Can Carreras, a Nou Barris 

El Ple ha donat llum verda per unanimitat a la reforma de la masia Can Carreras, situada al barri de la Guineueta, al districte de Nou Barri. Es tracta de la darrera masia del districte. Tots els grups han votat a favor de recuperar-la i han demanat que s’inclogui en el catàleg de patrimoni per protegir-la.  

11:51
   

Aprovat el Pla especial integral de La Rotonda 

El consistori ha aprovat un pla urbanístic especial per donar compliment a la sentència judicial que ordenava l’enderroc parcial de l’edifici de La Rotonda, a l’avinguda del Tibidabo. Segons l’Ajuntament, amb el pla especial es legalitza el 95 % de l’immoble, tot i que en queda exclòs l’edifici de l’interior de l’illa, i s’evita un enderroc que hauria costat 45 milions d’euros a les arques municipals.  

Per part del PSC, Laia Bonet ha explicat que la voluntat del consistori ha estat “evitar en tot moment l’enderroc de l’edifici de La Rotonda”. TriasxBCN, BComú, ERC, PP i Vox han lamentat que “errors” en el planejament inicial aprovat pel govern de Jordi Hereu hagin desembocat en aquesta sentència judicial contrària. 

El Pla especial integral s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, TriasxBCN i BComú i l’abstenció d’ERC, PP i Vox. 

11:32
   

S’aprova la modificació del Pla d’usos de repartiment a domicili a la Zona Franca 

El Ple ha aprovat la modificació del Pla d’usos de repartiment a domicili a la Zona Franca. Es tracta d’un pla que es va aprovar per combatre l’activitat de les cuines fantasma a la ciutat. El govern municipal creu que calia modificar-lo i flexibilitzar-lo a la Zona Franca. El tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda ha assegurat: “Cada any a Barcelona es reparteixen 50 milions d’àpats entre escoles, hospitals, etc…”. I ha afirmat que les limitacions poden fer que algunes empreses marxin de la ciutat. La proposta s’ha aprovat amb els vots favorables de TriasxBCN, PSC, comuns i ERC —que han celebrat que se n’hagi exclòs el polígon del Besòs, que continua protegit. El PP hi ha votat en contra i Vox s’ha abstingut.  

11:08
   

El Plenari atorga la Medalla d’Or al dissenyador Miguel Milá Sagnier 

Tots els grups han votat a favor del reconeixement a Milá, “per la seva aportació innovadora i amb vocació de permanència” en el disseny industrial i l’interiorisme, i han expressat la voluntat de mostrar-ne els fons que es guarden al Museu del Disseny. 

Tot i el suport a la proposta, TriasxBCN i Barcelona en Comú han acusat el govern del PSC de no buscar el consens de la resta de grups a l’hora de decidir aquesta i altres medalles que s’han atorgat des de l’inici del mandat. 

 

El Ple atorga la Medalla d’Or al dissenyador industrial Miguel Milá

10:45
   

S’aprova l’increment de la taxa turística 

El ple ha donat llum verda a a incrementar fins al màxim (4 €) el recàrrec municipal de la taxa turística. El decret ha estat aprovat amb els vots a favor de TriasxBCN, Comuns, ERC i el vot contrari del PP i Vox.  

Des de BComú, però, han demanat al govern que “el topall vagi més enllà” i des del PP Vox han lamentat que la mesura criminalitza el sector turístic. El govern municipal ha defensat que “la contribució dels turistes ajudarà a finançar polítiques públiques a la ciutat”. La regidora de TriasxBCN, Joana Ortega s’ha mostrat partidària de la mesura, però ha demanat al govern que la recaptació també contribueixi a tirar endavant “polítiques de promoció de la ciutat”. Des d’ERC, Jordi Castellana, ha subratllat que la recaptació ha de permetre “fer millors polítiques per revertir les externalitats negatives del turisme”.

10:31
   

El ple aprova la incorporació de la Diputació de Barcelona a la Casa Amèrica 

El ple ha aprovat la incorporació de la Diputació de Barcelona a la Casa Amèrica, amb els vots favorables de tots els grups, excepte el vot contrari del PP i l’abstenció de Vox.  

10:24
   

Batlle anuncia que la Guàrdia Urbana tindrà pistoles Taser

El tinent d’alcaldia de seguretat ha anunciat al ple que la Guàrdia Urbana tindrà pistoles Taser abans de l’estiu del 2025. A l’abril, el govern Collboni es va mostrar favorable a incorporar aquest tipus de dispositiu i va assegurar que arribaria a una conclusió “abans de l’estiu”. 

10:02
   

 

Collboni saluda Trias 

Xavier Trias és el protagonista del ple d’aquest mes de juliol, en que s’acomiadarà de la vida política. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha saludat Trias just abans de començar la sessió.  

09:57
   

Arrenca el ple del mes de juliol 

Ja ha començat el ple municipal del mes de juliol, l’últim abans de les vacances d’estiu. Més enllà del comiat de Xavier Trias, durant el ple el govern municipal també exposarà un informe amb les novetats quant a recursos humans i materials de la Guàrdia Urbana al llarg del mandat. Al damunt de la taula hi ha la renovació de la flota de vehicles d’algunes unitats de la policia municipal i també caldrà veure si hi ha algun anunci relatiu a l’ús de pistoles elèctriques Taser