El Ple de l’Ajuntament de Barcelona del mes de setembre ha aprovat incialment prorrogar sis anys més la declaració d’àrea de tanteig i retracte a Barcelona, fins al 2030. La tintenta d’alcaldia d’Urbansime, Laia Bonet, ha defensat que “és una eina que no volem ni podem deixar escapar” i que permet al consistori “guanyar habitatges en zones denses on és complicat construir-ne de nous“.

Des que es va aprovar el tanteig i retracte a finals del 2018, l’Ajuntament ha fet 19 compres, ha recordat Bonet. La darrera va ser aquest agost amb l’adquisició d’un edifici d’habitatges al carrer de la Diputació, a la Dreta de l’Eixample, destinats a ús turístic. Al juliol també es va anunciar la compra d’una finca del carrer de Sant Climent del barri del Raval per fer-hi habitatges públics.

PSC, Junts, BComú i ERC, a favor; PP i Vox, en contra

Damià Calvet (Junts) ha defensat que el tanteig i retracte és “la millor recepta per afrontar la problemàtica de l’accés a l’habitatge”. Janet Sanz (BComú) considera “indispensable” la pròrroga, però “insuficients” el número de compres que ha fet fins ara l’Ajuntament. Eva Baró (ERC) ha dit que el seu partit “sent molt nostra la mesura” i ha assegurat que li seguiran donant suport.

Per contra, Juan Milián (PP) ha criticat que “pot generar incertesa jurídica” i que “obstaculitza l’activitat econòmica”. Liberto Senderos (Vox) ha dit que la proposta és “desencertada” i és “el continuisme de les polítiques d’anteriors governs municipals”.