eleccions catalunya
foto: Job Vermeulen (ACN)

(ACN/Redacció) El Parlament s’haurà de constituir com a molt tard el 10 de juny, dins els 20 dies hàbils següents a les eleccions a Catalunya 2024. Un cop constituït el Parlament, el president o presidenta de la cambra, dins els 10 dies hàbils següents, ha de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat després de fer una ronda de consultes amb els representants de les formacions parlamentàries.

El termini de 10 dies acabaria el 25 de juny, inclòs, si la cambra es constituís el 10 de juny, exhaurint el termini que té per fer-ho. Si el candidat a la presidència no aconsegueix majoria absoluta, un mínim de 68 diputats, es pot sotmetre a una altra votació, dos dies després, en què serà suficient la majoria simple, més vots a favor que en contra.

Si no hi ha investidura, repetició electoral

Si transcorreguts dos mesos des de la primera votació d’investidura no és elegit cap candidat, el Parlament es dissol automàticament i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions de manera immediata perquè es puguin fer en el termini de 47 dies després de la convocatòria, amb un campanya electoral reduïda a vuit dies. En aquest cas, la repetició electoral seria a l’octubre.

Constitució del Parlament

Correspon al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, convocar la primera sessió de constitució de la cambra catalana, en què s’elegirà el president o presidenta del Parlament, les dues vicepresidències i les quatre secretaries de la Mesa.

Dels 135 diputats del nou parlament, 42 seran del PSC, 35 de Junts +, 20 d’ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels Comuns, 4 de la CUP i 2 d’Aliança Catalana.