eleccions catalunya
foto: Job Vermeulen (ACN)

(ACN) El Parlament es constitueix aquest dilluns sense un candidat clar a presidir la Mesa ni una majoria explícita per elegir-lo. Tot i que el PSC va guanyar les eleccions del 12 de maig i és el grup amb més diputats, 42, l’independentisme, que en suma 59, ha mogut fitxa els darrers dies per intentar barrar-li el pas de la presidència del Parlament. El ple de constitució començarà a les 16 h i servirà per elegir el president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. El president del Parlament és qui, posteriorment, proposa un candidat a president de la Generalitat.

En l’elecció del president del Parlament surt elegit el diputat que obté el suport de la majoria absoluta de la cambra, 68 diputats. Si cap d’ells no assoleix aquesta majoria, es fa una segona volta amb els dos que han obtingut més vots i és escollit president el que n’obté més en aquesta segona elecció. La votació és secreta i en urna. En la votació dels vicepresidents i dels secretaris s’escullen, per ordre correlatiu, els diputats que tenen més suport en cadascuna de les votacions.

El ple del Parlament de la seva quinzena legislatura està format per 135 diputats sorgits dels comicis del mes de maig: 42 del PSC, 35 de Junts, 20 d’ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels comuns, 4 de la CUP i 2 d’Aliança Catalana. Amb aquestes xifres, les formacions intentaran configurar aliances i majories per ocupar algun dels llocs de la Mesa.

La incògnita dels candidats i les negociacions

L’independentisme no ha revelat encara cap nom com a candidat, amb la incògnita de si donarà suport en bloc a un candidat de Junts, grup més nombrós, o d’ERC, amb l’objectiu d’atreure els comuns a l’equació. De fet, la formació liderada per Jéssica Albiach s’ha obert a facilitar una presidència republicana del Parlament si ha de contribuir a un acord d’esquerres —que inclouria d’alguna manera o altra el PSC. Des de la CUP, però, han insistit als comuns que cal impedir una Mesa en mans dels socialistes. Pel que fa al PSC, un dels noms que sonen com a candidat és Ferran Pedret, tot i que oficialment els socialistes encara no han anunciat qui proposaran. Vox ja ha avançat que només donarà suport al seu candidat, tot i que no n’ha especificat el nom.

Els vots delegats

Per afegir més incògnites a l’equació, caldrà veure si es tenen en compte els vots dels diputats de Junts Lluís Puig i Carles Puigdemont, que es troben a l’exili. El ple començarà amb una Mesa d’Edat formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), que podria admetre aquests vots tot i l’oposició del TC, que dimecres va anul·lar el vot telemàtic de Puig durant la legislatura passada arran d’un recurs del PSC.