De cara al 2025, el govern municipal del PSC vol augmentar la pressió fiscal al sector hoteler de Barcelona, concretament vol fer pagar més als hotels de luxe, els de major valor cadastral que superen els 5,2 milions d’euros. A aquests immobles (aproximadament uns 230, dels quals 208 són hotels) se’ls vol incrementar l’IBI fins a l’1,08 %, un valor que ara mateix se situa en l’1 %. L’Ajuntament defensa que això els permetrà recaptar uns 2,8 milions d’euros addicionals.

El govern de Jaume Collboni ha presentat aquest divendres la seva proposta d’ordenances fiscals per a l’any que ve. Segons ha explicat el tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, la voluntat és congelar impostos i taxes als barcelonins i incrementar la fiscalitat turística. Segons Valls, la proposta, que s’ha de sotmetre a una primera votació en la Comissió d’Economia i Hisenda el 16 d’octubre, s’ha cuinat amb la participació de BComú i ERC.

Les considerem ordenances de govern en què han participat tant comuns com Esquerra Republicana”
Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda.

L’IBI més car també per a terminals de creuers

El govern municipal no només vol encarir l’IBI als hotels de luxe, sinó que també als immobles de característiques especials, els anomenats BICES. Són immobles com ara terminals de creuers, infraestructures portuàries i túnels de peatge. Actualment, el tipus vigent és del 0,80 % i es vol arribar a l’1,30 % el 2027. Un increment progressiu que s’aplicarà a un total de 130 immobles i que permetrà recol·lectar uns 8,5 milions d’euros a les arques municipals.

Els autocars turístics pagaran més

Els de Collboni també volen incorporar una nova taxa obligatòria diària per als autocars turístics. Aquests vehicles hauran de pagar 35 euros cada dia que vulguin fer ús de la zona bus 4.0. D’aquesta manera, el consistori vol posar ordre en zones singulars i de gran afluència de la ciutat que estan tensionades pel turisme. A més, si els autocars volen encotxar o desencotxar en aquestes zones cèntriques hauran de fer una reserva prèvia que tindrà un cost addicional de tres euros. Amb tot, aquest vehicles passaran de pagar uns 20 euros diaris a uns 80.

La taxa de residus s’encarirà

Pel que fa a la taxa de residus es preveu un encariment d’entre 5 i 10 euros a l’any. Segons explica l’Ajuntament, es deu a la llei actual, que estableix que aquesta taxa no pot ser deficitària i que, per tant, ha de cobrir el 100 % dels costos que generen prestar aquest servei. Així doncs, a les llars on ara es paguen 27,65 euros, l’any que ve se’n pagaran 32,91. Els rebuts de 51,38 euros pujaran a 61,15 d’anuals.

D’altra banda, la zona blava per a cotxes elèctrics deixarà de tenir una bonificació del 100 %. És a dir, deixarà de ser gratis, ja que la bonificació es planteja que passi a ser del 50 %.