Les reaccions a la sentència que ha tombat part de les obres de reforma de la via Laietana han estat contundents per part dels grups de l’oposició. Mentre Laia Bonet, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, ha confirmat que hi recorreran en contra i ha assegurat que aquesta remodelació, així com la pacificació del carrer del Consell de Cent, “són transformacions que han vingut per quedar-se i no ens farem enrere”. L’oposició s’ha mostrat crítica.

TriasxBCN exigeix responsabilitats a un govern “arrogant”

El Grup Municipal de TriasxBCN considera que la sentència acredita que “hi ha una esmena a la totalitat de les polítiques urbanístiques als governs de Colau i Collboni”. Segons aquest grup municipal, “el govern del senyor Collboni és la continuïtat estricta de les polítiques de la senyora Colau i el seu govern”. Per tot plegat, exigeixen responsabilitats i que “algú doni la cara”. Respecte a les explicacions de la tinenta d’alcaldia Laia Bonet a l’Ajuntament, Jordi Martí Galbis, regidor portaveu del grup de Trias, ha considerat que Bonet “s’hi ha referit en termes d’un govern arrogant i que no reconeix els errors“.

TriasxBCN ha recordat que el seu grup ja va votar en contra del projecte d’obres de la via Laietana i que van presentar-hi al·legacions “per reclamar que es fes una modificació del PGM donada la importància del carrer que es volia pacificar, com ha reconegut la sentència”. També van alertar que les obres de via Laietana en un moment donat suposaven una “situació de risc vital” perquè no podien passar ràpid les ambulàncies.

Els comuns celebren que es presenti un recurs

Janet Sanz, regidora del Grup Municipal de Barcelona en Comú, ha considerat que la sentència “confirma com determinades elits han judicialitzat moltes accions que es van tirar endavant des del govern de Colau”.

Segons Sanz, la pacificació de la via Laietana es va aprovar amb totes les garanties i no només va comptar amb el suport de 27 regidors sinó que també va ser pactada “amb totes les entitats veïnals de Ciutat Vella i amb els comerciants”. Sanz ha celebrat que Laia Bonet hagi anunciat que recorreran contra la sentència. “És l’única cosa que poden fer”, ha afirmat.

ERC reclama pacificacions “ben fetes”

El Grup Municipal d’ERC ha lamentat que és la quarta sentència que surt en un sentit similar pel fet, que segons els republicans, les pacificacions s’han de fer “ben fetes”. I això vol dir, segons el regidor Jordi Castellana, amb “el diàleg suficient amb tots els agents”, un fet que el polític republicà considera que no ha estat així amb els governs municipals anteriors.

Els republicans consideren que, malgrat la sentència que tomba la primera fase de les obres de pacificació de la via Laietana, Barcelona s’ha de seguit pacificant però asseguren que es pot fer de moltes maneres. Ara, el 60 % de l’espai públic és per al trànsit rodat i el 40 % és per als vianants i des d’ERC Barcelona aposten per revertir aquesta xifra sense que es presentin recursos, fent una “aposta de ciutat compartida per les grans majories”.

El PP considera que les “alcaldades” s’han d’acabar

Des del PP, el president del grup, Daniel Sirera, ha demanat responsabilitats a Jaume Collboni i l’acusa d'”haver seguit una ‘alcaldada’ de Colau” amb les obres de la via Laietana. “Les ‘alcaldades’ s’han d’acabar”, ha sentenciat. El portaveu dels populars ha reclamat a l’alcalde que compleixi la llei i que aturi la reforma. “Li demanem que no converteixi Barcelona en Veneçuela”, ha dit. “Si està mal fet, en contra del que diu la llei, has de prendre alguna responsabilitat, perquè estàs jugant amb diners que no són teus”, ha afegit.

Sirera s’ha mostrat contrari a la reforma i ha lamentat que “no pot ser que per fer un quilòmetre a la via Laietana amb la moto trigui 20 minuts”.