La tercera edició del Pla de barris, que es desplegarà a partir del 2025 i fins al 2028, tindrà un pressupost total de 300 milions d’euros200 milions específicament destinats al pla i 100 més en inversions addicionals d’equipaments de proximitat—, i arribarà a 27 barris de la ciutat, quatre més respecte a la convocatòria anterior. Hi haurà inversions en set districtes, amb impacte en una població de 438.000 persones (el 26 % de barcelonins). L’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que es tracta del “Pla de barris més ambiciós que ha tingut l’Ajuntament de Barcelona, des del punt de vista territorial i també econòmic”.

Els diferents projectes tenen com a objectiu reduir les desigualtats. El consistori es posa com a objectiu incidir en la millora de vida de col·lectius com els adolescents, les persones grans, les dones i les persones migrants. Les actuacions es notaran especialment en la millora de l’espai públic, amb un pressupost previst de 113 M€, en escoles i projectes educatius (35 M €), en projectes socials (32 M €) i en rehabilitació d’habitatges (20 M €).

El regidor d’Educació, Persones Grans i Pla de Barris, Lluís Rabell, ha explicat que a partir de setembre es faran els processos participatius per acabar de dissenyar els projectes i les inversions als barris amb l’objectiu que a final d’any estiguin tots enllestits.

Ciutat Vella, un projecte únic per als quatre barris

Pel que fa a Ciutat Vella, tindrà un pla singular que inclourà els quatre barris del districte: la Barceloneta; Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i el Gòtic. En total s’hi invertiran 20 milions d’euros, fet que suposa un augment del 140 % de la inversió al districte. Tot plegat servirà per vehicular algunes de les accions previstes en el Pacte per Ciutat Vella.

Un pla singular per als barris de muntanya pactat amb ERC

El Pla de barris també inclou dues partides pressupostàries diferenciades per als barris de muntanya, fruit del pacte del govern municipal amb ERC. Es desplegaran inversions a les Planes, Montbau, la Teixonera i Sant Genís dels Agudells, per, entre altres qüestions, millorar l’accessibilitat i la connectivitat a equipaments i serveis.

Fins al 2028, també es desenvoluparà un pla singular a la Marina del Prat Vermell, un barri en ple creixement i on es preveu l’arribada de 30.000 habitants en els propers 12 anys.

Durant aquest mandat també es duran a terme altres projectes, alguns dels quals ja estan en marxa i que inclouen una inversió addicional de 100 milions d’euros. Es tracta de reformes o obres importants per als diferents barris com per exemple, la construcció de l’Escola Bressol Municipal del Mar, la remodelació del Teatre Arnau, la construcció del CEM la Marina o la urbanització del passeig de la Zona Franca.