Els col·lectius que ocupen l’Antiga Massana des del 2020 demanen negociar amb l’Ajuntament de Barcelona per poder-s’hi quedar i gestionar aquest espai, que queda just al darrere del Mercat de la Boqueria i que acull fins a nou entitats de caire social i cultural. Davant de l’amenaça d’un desallotjament imminent, els ocupants asseguren que fan una feina complementària a la del consistori i reivindiquen el lligam amb el barri; per això pressionen el govern Collboni per negociar.

El conflicte s’arrossega des de ja fa mesos i, en un principi, s’hi havia trobat una solució definitiva el mandat passat: a mitjans de febrer del 2023, Ajuntament de Barcelona i Generalitat (propietària de l’antic Hospital de la Santa Creu, on hi ha l’Antiga Massana) havien arribat a un principi d’acord per cedir l’espai als ocupants de la Massana. Finalment, però, aquest acord no es va acabar de materialitzar i ara el consistori és partidari de desallotjar les entitats.

Sense marge per al diàleg

El govern de Jaume Collboni ha marcat com a prioritat Ciutat Vella i, en concret, està desplegant un pla de revitalització de l’entorn de darrere el Mercat de la Boqueria. Això ja s’ha concretat en considerar la plaça de la Gardunya com a espai de gran afluència i en un projecte de remodelació dels Jardins del Doctor Fleming. A més a més, al mes de maig ja es va desallotjar La Tancada, que també ocupava un espai a l’Antiga Massana.

En aquest context, el tinent d’alcaldia de Seguretat i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, tanca la porta a cap tipus de negociació amb les entitats ocupants de la Massana i, per això, només en planteja el desallotjament: “Aquí no hi ha gaire cosa a discutir. Hi ha una gent que ocupa il·legalment aquest espai i la idea és que s’ha de desocupar“, ha sentenciat en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies.

Davant d’això, la portaveu dels ocupants, Elena Martín, ha avisat que defensaran quedar-s’hi de forma legal, però que “si la via legal no funciona, ho defensarem posant el cos davant de la porta“.