(ACN) Neix el Barcelona Hub d’Art, Ciència i Tecnologia (Artech) una iniciativa que vol unir art, ciència i tecnologia impulsada per nou institucions i amb el suport del Departament de Cultura i l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona. Un cop renovat, el pavelló Alfons XIII del recinte de firal de Montjuïc podria ser la seu del projecte que disposaria d'”espais de recerca en arts digitals, de divulgació, per l’acceleració de la indústria cultural i creativa, de fabricació digital i d’exposició per nous creadors”, ha dit el director general de l’entitat, Constantí Serrallonga.

Aquest dilluns s’han mostrat “els primers esbossos” d’un projecte que vol optar als fons europeus i que s’hauria de tirar endavant “entre 2021 i 2024”. La iniciativa està integrada per universitats com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) o la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); centres de recerca com l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), referents de l’emprenedoria com Barcelona Tech City i organitzacions cultural com Hangar o la New Art Foundation, a més de la Fira de Barcelona, que cedeix el pavelló, construït per Josep Puig i Cadafalch entre 1818 i 1923.

Palau Alfons XIII, possible seu

Es tracta d’un espai de 7.200 metres quadrats que, un cop restaurat, podria esdevenir la seu d’aquesta iniciativa i acollir-hi un centre de recerca, una acceleradora d’empreses creatives, laboratoris i tallers per a la comunitat artística. A més, l’edifici inclouria sala d’exposicions per a la presentació de projectes, obres o innovacions de la indústria creativa i acolliria activitats de difusió, oferint oportunitats per a tota la comunitat artística, científica i industrial de la ciutat i per a tota la ciutadania.

Els integrants han avisat que el que presentaven aquest dilluns era un primer pas i no han explicat concrecions sobre el què, el com i el quan de la iniciativa. “No tenim la llista de projectes que farem. Estem en fase de redactar un pla d’actuacions que segurament tindrem elaborat a la primavera i això marcarà el full de ruta”, ha dit el rector de la UOC Josep A. Planells. Una de les primeres actuacions conjuntes de les nou institucions que formen Artech serà la participació a la Biennal de la Ciència, que es farà al juny.

En espera dels fons europeus

El projecte espera tenir el suport financer dels fons europeus Next Generation EU de reconstrucció econòmica després de la pandèmia de la covid-19. “Aquest projecte necessitarà el suport financer per tirar-ho endavant, hem fet els primers esbossos perquè es poguessin ensenyar, però ara ens posem a treballar amb l’horitzó dels fons europeus, que són entre el 2021 i el 2024, i en aquest horitzó hauríem de ser capaços de tirar endavant aquest projecte”, ha detallat.

El resultat final “no serà un projecte mitològic”, ha assegurat el rector de la UOC. “Venim a plantejar un canvi d’escala a partir de les realitats concretes”, ha afegit. I és que un dels objectius del projecte és generar sinergies entre col·lectius d’artistes, científics i tecnòlegs i oferir els resultats d’aquesta col·laboració a la ciutadania catalana, que presenta uns índexs baixos de consum cultural. “Els indicadors de consum cultural no són els que per riquesa que té el país haurien de ser”, ha dit el secretari d’Universitat i Recerca, Francesc Xavier Grau Vidal, que ha assistit a l’acte de presentació en lloc del conseller Ramon Tremosa, que ha tingut “problemes d’agenda d’última hora”.

Montjuïc cultural

Artech també vol generar una xarxa de col·laboració amb els equipaments culturals de la muntanya de Montjuïc, on hi ha el MNAC, la Fundació Mies van der Rohe, el CaixaForum, la Fundació Miró, el Museu d’Arqueologia i el Mercat de les Flors.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a