El govern municipal vol que les àrees verda i blava siguin més cares en els episodis d’alta contaminació, que tenen lloc uns dos o tres cops l’any. La mesura preveu un recàrrec de dos euros l’hora als no residents, i en quedarien exempts els vehicles eco i els de zero emissions. La proposta s’ha debatut en la Comissió d’Economia, però tots els grups de l’oposició han fet reserva de vot fins al ple de la setmana que ve. La majoria de partits creuen que la mesura obre la porta a un augment indiscriminat de les tarifes.

El recàrrec a les àrees blava i verda s’emmarca en un paquet de tres modificacions més de les ordenances fiscals que preveuen reduir els topalls del comerç en l’IBI, adaptar les bonificacions de l’impost de vehicles a les noves etiquetes ambientals de la DGT i una nova exempció de la taxa de clavegueram a les famílies vulnerables. Els grups han reclamat que en el ple es puguin votar els quatre punts per separat, però el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que per principi d’unitat d’acta s’ha de fer una votació conjunta.

La regidora Demòcrata Sònia Recasens ha dit que es tracta d’una mesura “un xic populista” per donar a entendre que “el gran problema és el vehicle”. Des de Cs, Carina Mejías veu discrecionalitat en la mesura i creu que l’augment s’aplicarà “amb caràcter general”. Alfred Bosch (ERC) ha advertit que la mesura “dona peu a una certa màniga ampla” i que la volen repassar amb cura. El regidor Xavier Mulleras (PP) l’ha qualificat de “recaptatòria i discriminatòria” i ha dit que obre la porta a “apujar per decret” les tarifes.

El primer tinent d’alcalde ha recordat als grups que els episodis de contaminació els dicta la Generalitat i que, per tant, l’aplicació del recàrrec no serà una decisió discrecional de l’Ajuntament. Des de la CUP, María José Lecha ha acusat el govern municipal de plantejar “un xantatge” a l’hora de fer votar els quatre punts en una votació única. “Quan vulguin fer política fiscal per a la classe treballadora, ens avisen”, ha sentenciat.